Članak

Premlaćivanje uz zvuke harmonike

1. Novembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Bihaću, svjedoci Tužilaštva su ispričali kako su ih nepoznata lica maltretirala u autobusu prilikom odvođenja na razmjenu u martu 1995. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Luka Kajtez je na videosnimku o dešavanju u autobusu koji je emitovan u sudnici prepoznao sebe, navodeći kako su svi zatočenici imali žute poveze na očima.

“Vojnici su nas tukli pendrecima, kundacima i nogama, a za to vrijeme je u autobusu svirao neki harmonikaš”, kazao je Kajtez.

Svjedok Slavko Aničić je ispričao kako se tokom vožnje u autobusu koja je trajala oko 40 minuta nije ništa drugo dešavalo osim premlaćivanja.

“Kada smo ušli u autobus, zavezali su nam oči. Nakon što smo izašli iz grada, počeli su nas tući po leđima i ramenima”, prisjetio se Aničić.  

Za fizičko i psihičko maltretiranje 31 ratnog zarobljenika Vojske Republike Srpske (VRS) tokom sprovođenja na razmjenu iz Cazina i Bihaća, optužnica tereti Huseina Begića, bivšeg komandanta voda Vojne policije Petog korpusa ABiH, kao i Safeta Kovačevića, Muhameda Anadolca, Abida Ljubijankića i Sabahudina Hafurića, nekadašnje vojne policajace.

Svjedok  Milan Gvozdenović je kazao kako zbog proživljenih trauma pokušava potisnuti sjećanja na događaj iz autobusa.

“Bilo je to nešto što ne bih poželio ni najvećem neprijatelju”, rekao je Gvozdenović.

Svjedok Perica Kerkez je naveo kako je najprije bio zatvoren u zatvoru na Lukama, nakon čega je autobusom prebačen u razmjenu. On je kazao kako je prilikom te vožnje maltretiran.

Nijedan od četvorice svjedoka nisu znali ko su ljudi koji su ih u tokom prebacivanja u razmjenu maltretirali.

Nastavak suđenja je 15. novembra.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English