Članak

Pričalo se da je naredio ubistvo

29. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Bratuncu, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je čuo da je optuženi Savo Babić naredio ubistvo dva čovjeka.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok S-15 je ispričao kako je doveden u školu “Vuk Karadžić” u Bratuncu sa gradskog stadiona, gdje je vidio mnogo vojnika, od kojih su mu neki bili poznati. On je na suđenju rekao da optuženog nije vidio na stadionu, kako je naveo u ranije datoj izjavi.

“U školi sam zatekao mnogo ojađenih ljudi. Među njima je bio i moj sin. Dok sam ulazio, sreo sam Osmana Halilovića, otečenog i sa povredama glave”, kazao je S-15 i dodao kako Halilovića više nije vidio, osim da zna da je ukopan.

Prema iskazu svjedoka, njemu je izvjesni “Hasan milicioner” rekao da je za Osmana Halilovića i Jusu Hasanovića, koji je ranije ubijen, “glavnu riječ vodio Savo Babić, koji se trudio da ih nema”.

“Ja nisam vidio da je njih ubio Savo Babić, ali sam čuo da je naredio”, naveo je S-15.

On je dodao kako mu je Mevlida Hasanović kazala da joj je policajac po imenu Dragan Dragičević rekao da mu je Babić naredio da mu nađe Jusu Hasanovića.

Svjedok je kasnije precizirao da nije riječ o Draganu Dragičeviću, već o izvjesnom Draganu Neškoviću.

Svjedok je naveo kako misli da su “Juso i Osman bili u zavadi” sa optuženim Babićem.

S-15 je kazao kako je optuženog Babića vidio dva puta u školi – jedanput kada je dolazio sa ocem ubijenog Gorana Zekića i na dan kada su razmijenjeni.

Babića, nekadašnjeg komandira Vojne policije u Bratuncu, optužnica tereti za zatvaranje i zlostavljanje nesrpskih civila u školi “Vuk Karadžić”, gdje je “imao apsolutnu vlast nad životima zatočenika i uslovima”.

S-15 je opisao kako je jednom iznosio tijela ubijenih zatvorenika iz toaleta škole.

“Tražio sam sina među 30-40 izmasakriranih tijela. Neki su bili upucani, neki isječeni, samo u vešu. Krv do cipela”, prisjetio se S-15 i dodao kako je potom u hangaru vidio još tijela muškaraca, žena i djece naslaganih na palete.

On je također ispričao kako je zatočenik Asim Mujčić zapaljen u kontejneru ispred prozora sale, zbog čega se širio neugodan miris.

Drugi svjedok Tužilaštva, S-10, također je bio svjedok ubijanja, premlaćivanja i odvođenja iz osnovne škole. On je kazao kako je Babića vidio samo prilikom polaska u razmjenu.

Suđenje se nastavlja 4. novembra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English