Članak

Dan kad je gorjela Hranča

29. Oktobra 2013.00:00
Na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Bratunca u maju 1992. godine, svjedokinja Odbrane izjavila je da je na dan kada su gorjele kuće u selu Hranča, optuženi Najdan Mlađenović bio s grupom komšija u obližnjem šumarku.

This post is also available in: English

Kristina Petrović je kazala kako je 3. maja 1992. godine otišla po djevera kako bi joj pomogao da joj se oteli krava.

“Djevera sam zatekla s grupom komšija u šumi Gajić. Među njima je bio i Najdan. Rekli su mi da su krenuli putem kojim je malo ranije prošla neka vojska”, kazala je Petrović i dodala da su njene komšije nosile civilnu odjeću. 

Petrović je ispričala da joj je djever pomogao oko krave, a potom se ponovo vratio komšijama “u gaju”. 

“Tog dana se pucalo u Ramićima. Bilo je i dima”, prisjetila se svjedokinja, dodavši kako je uvečer, zajedno s djecom, napustila kuću i otišla snahi u Repovac, te je na putu vidjela da su kuće u Hranči gorjele. 

Tužilaštvo BiH tereti Najdana Mlađenovića da je 3. maja 1992. rukovodio napadom na selo Hranča, u kojem je ubijeno i zarobljeno više civila Bošnjaka, te da je naredio da im se kuće zapale.

Šest dana kasnije, prema Tužilaštvu, Mlađenović je rukovodio i napadom na selo Glogova, te izdao naredbu za ubistva više od 20 mještana Bošnjaka. S Mlađenovićem je optužen Savo Živković, kojem je na teret stavljeno učešće u napadima i protjerivanju civila iz tih sela te uništavanju njihove imovine.

Prema optužnici, Mlađenović je bio komandir Teritorijalne odbrane u Bratuncu, u čijem sastavu je bio i Živković.

Petar Jovanović, drugi svjedok na ovom suđenju, ispričao je da je 9. maja 1992. godine iz Srbije došao u Bratunac. 

“To je bio pust grad”, rekao je svjedok i dodao da mu je rezervni policajac, čijeg se imena ne sjeća, pomogao da se preveze do kuće.

“Kod Najdanove kuće smo se zaustavili. Vozač je htio da provjeri s Najdanom šta se dešava… Kad se vratio, vozač je ispričao kako mu je Najdan rekao da se radi nešto oko Glogove”, prisjetio se Jovanović. 

Svjedok je kazao da je put do njegove kuće “bio je preplavljen vojskom”, istaknuvši kako su pripadnici te vojske nosili različite uniforme, i kako nikog nije poznavao. 

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužiteljica Ozrenka Nešković pitala je svjedoka da li je 9. maja uopće vidio ili čuo optuženog Najdana, na što je on odgovorio negativno. 

Odbrana će nove svjedoke saslušati na narednom ročištu, zakazanom za utorak, 5. novembar.

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English