Članak

Izuzeta dokumentacija iz zatvora u Mostaru

28. Oktobra 2013.00:00
Pripadnici Federalne uprave policije izuzeli su iz Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru dokumentaciju vezanu za bijeg Dominika Ilijaševića zvanog Como, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina.

This post is also available in: English

Pretres je izvršen danas na zahtjev Tužilaštva BiH s ciljem izuzimanja dokumentacije koja se odnosi na izdržavanje zatvorske kazne Ilijaševića.

Boris Grubešić, glasnogovornik Državnog tužilaštva, potvrdio je da je tokom ovog pretresa policija izuzela određenu dokumenaciju, te da je pretres zavšen.

“Nakon izuzimanja i pregleda dokumentacije, Tužilaštvo BiH i policijske agencije nastavit će aktivnosti na utvrđivanju odgovornosti osoba koje su omogućile bijeg ovog osuđenika tokom zatvorskog dopusta”, saopćeno je iz Tužilaštva. 

Grubešić je kazao i da su pripadnici policije i ranije išli u KPZ Mostar kako bi uzeli potrebnu dokumentaciju, ali da im Romeo Zelenika, direktor ove institucije, nije htio dati potrebne dokumente. 

U Tužilaštvu navode da je bijeg Ilijaševića ugrozio porodice žrtava ratnih zločina, ali i da se bjekstvo negativno odrazilo na sigurnosnu situaciju i odnose između BiH i regiona.

“Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama i u suradnji sa Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, poduzima aktivnosti da se ovaj osuđenik uputi na izdržavanje zatvorske kazne, te da se procesuira i kazni za bjekstvo”, stoji u saopćenju.

Iz Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru nisu mogli reći ništa o pretresu i eventualno izuzetim dokumentima.

Ilijašević, bivši pripadnik Jedinice za posebne namjene “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osuđen je za zločine nad stanovništvom općina Vareš i Kiseljak, uključujući ubistva počinjena u selu Stupni Do.

On se 24. septembra nije vratio sa dopusta u zatvor, a nakon što je potvrđeno da je u Hrvatskoj, BiH je zatražila izvršenje sankcije u skladu sa sporazumom koji imaju ove dvije zemlje. 

Džana Brkanić


This post is also available in: English