Članak

Vruća cijev Vulićeve puške

25. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja Frani Vuliću za zločine počinjene u Dretelju kod Čapljine, svjedok Krešimir Bogdanović ispričao je pred Kantonalnim sudom u Mostaru kako je optuženog zatekao ispred hangara logora nakon pucnjave.

This post is also available in: English

Bogdanović, koji je obavljao dužnost zapovjednika Druge satnije Pete bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kazao je kako je sredinom jula 1993. godine obaviješten da je došlo do pucnjave u jednom hangaru.

“Poveo sam dvojicu vojnih policajaca i otišao do mjesta gdje se to desilo. Tamo su stajala trojica vojnih policajaca, a jedan od njih je bio Frano Vulić. Bio je izbezumljen, blijed, drhtao je i govorio: ‘Odmaknite!’, a cijev automatske puške je uperio u nas. Svi smo bili prestravljeni jer nismo znali šta može učiniti, nije baš bio u normalnom stanju”, prisjetio se Bogdanović.

On je dodao da je odlučio prići Vuliću i pokušati mu oduzeti pušku pošto je procijenio da bi situacija mogla izmaći kontroli.

“Prišao sam mu i okrenuo cijev puške u stranu. Bila je još vruća, što dokazuje da je iz nje pucano. Lično sam ga razoružao. Nije imao ništa osim opasača i automatske puške. U pratnji dvojice policajaca poslao sam ga u zapovjedništvo satnije”, ispričao je Bogdanović.

Kako je dodao, vidio je kada su trojicu zatočenika iznijeli iz hangara u besvjesnom stanju.

Vulića, bivšeg pripadnika Vojne policije HVO-a u Čapljini, optužnica tereti da je 14. jula 1993. kroz prozor hangara u logoru Dretelj pucao u trojicu zatočenih Bošnjaka i ubio ih.

Svjedok Bogdanović je naveo da je pitao Vulića zašto je pucao, Vulić mu je odgovorio da je mislio da će ga zatvorenici napasti i provaliti vrata, te da je zbog toga ispalio jedan metak.

Bogdanović tvrdi da nije bio prisutan kada je Vulić davao izjavu za zapisnik.

“Predao sam ga odjeljenju kriminalističke Vojne policije, čiji se ured nalazio prekoputa moga. Također, ja sam napravio službenu zabilješku na ove okolnosti, lično uzeo serijski broj puške koju je Frano Vulić imao kod sebe i naoružanje”, kazao je Bogdanović. 

S obzirom da je Vulić rekao da je mislio da će zatočenici provaliti i napasti, Odbranu je interesovalo kako su policajci mogli reagovati u slučaju izvanredne situacije.

“U slučaju nekog izvanrednog događaja, naprimjer kao što je Frano Vulić rekao da je mislio da će zatvorenici provaliti vrata hangara i napasti ga – u što čisto sumnjam – trebali su prvo obavijestiti zapovjedništvo voda, pa onda pucati u zrak”, odgovorio je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. novembar.

Povezani članci

Sanela Gaković


This post is also available in: English