Članak

Počelo suđenje Iliji Paviću

24. Oktobra 2013.00:00
Pred Kantonalim sudom u Livnu počelo je suđenje Iliji Paviću, optuženom za zločin u Livnu počinjen u kolovozu 1992. godine.

This post is also available in: English

Nakon čitanja optužnice, saslušano je sedam svjedoka Tužiteljstva koji su govorili o događajima u vezi s ubojstvom Milorada Crnčevića.

Milutin Crnčević, sin ubijenog, kazao je kako je poslije rata od Tomislava Garića saznao da mu je optuženi Pavić ubio oca.

“Garića sam sreo kod hotela ‘Dinara’. Rekao mi je da je Ilija Pavić ubio mog oca”, naveo je Crnčević.

On je dodao da je o odgovornima za smrt oca pitao i Zdenka Andabaka, ali da mu je on odgovorio kako ne zna tko je to učinio, jer je u to vrijeme bio u Zagrebu.

Garić i Andabak, koji su predloženi za svjedoke, nisu se pojavili u sudnici, pa će im poziv ponovo biti upućen.

Prema optužnici, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) su s 8. na 9. kolovoz 1992. godine zapovjedili obitelji Crnčević da izađe iz kuće, a Pavić je iz vatrenog oružja usmrtio Milorada Crnčevića.

Refik Velić, susjed ove obitelji, kazao je kako je u vrijeme ubojstva stajao iza zavjese i da je čuo kada je Crnčević pao.

“Prepoznao sam glas Garića, koji je tražio da se zove hitna… Dragana Rosić je došla do nas, tražila i molila za pomoć”, naveo je Velić.

Ahmet Musli, također susjed, rekao je da je čuo kratki rafal, te da je ubrzo došla hitna pomoć.

“Crnčevićeva žena je došla kod nas. Dali smo joj limun, šećera i vode da se smiri. Kasnije sam je odvezao u stan”, kazao je Musli.  

Policijski istražitelj Goran Prskalo je izjavio da je Pavić 12. travnja 2012. bio pozvan na razgovor u svojstvu svjedoka i da je tada priznao ubojstvo.

Branko Stanić, koji je bio vozač hitne pomoći, pokazao je na fotodokumentaciji gdje se otprilike ranjeni Crnčević nalazio u trenutku njihovog dolaska.

“Crnčević je ležao na leđima, bio je krvav u predjelu prepona. Pokušali smo staviti zavoj preko hlača, ali nismo znali gdje je točno rana”, opisao je svjedok Senad Duran.

Rusmir Vejzagić, koji je tijekom rata bio kirurg u županijskoj bolnici u Livnu, potvrdio je da je Milorad Crnčević bio mrtav po dopremanju u bolnicu i da je smrt nastala od ozljeda zadobivenih vatrenim oružjem.

Nastavak suđenja je zakazan za 20. studeni.

Stjepana Ivanuš


This post is also available in: English