Članak

Presuda za Kalinovik 12. novembra

22. Oktobra 2013.00:00
Nakon što su Odbrane četvorice optuženih za zločin počinjen u Kalinoviku iznijele završne riječi, Apelaciono vijeće zakazalo je izricanje drugostepene presude za 12. novembar.

This post is also available in: English

Odbrane Milana Perića, Spasoja Dodera, Predraga Terzića i Aleksandra Cerovine tražile su u završnim riječima oslobađajuću presudu za optužene, smatravši da se “ništa objektivno nije promijenilo u odnosu na prvostepeni postupak”.

Sud BiH je 27. marta 2012. bivše policajace Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Kalinoviku oslobodio optužbi da su pomagali u progonu Bošnjaka učestvujući u hapšenju civila i njihovom odvođenju u školu “Miladin Radojević” i logor “Barutni magacin”, gdje je najveći broj zatočenih ubijen.

Radivoje Lazarević, branilac optuženog Cerovine, istakao je kako ne postoji uzročno-posljedična veza između dovođenja civila i njihovih ubistava, te da se to ne može povezati sa optuženima, koji su “samo izvršavali naređenje za dovođenje civila”.

“Molim Apelaciono vijeće, koje je pametnije i od prvostepenog vijeća i od mene, da nađe uzročno-posljedične veze, ako ih ima, između radnji dovođenja i ubistva ovih civila”, obrazložio je Lazarević.

Odbrana optuženog Perića je ostala kod završne riječi date pred prvostepenim vijećem, dok je Refik Serdarević, branilac Dodera, kazao kako njegov branjenik nije učestvovao ni u kakvim radnjama kod opštine gdje su civili dovedeni, osim što je bio na obezbjeđenju.

Odbrana Terzića, trećeoptuženog, osvrnula se na diskriminatorsku osnovu koja se odnosi na optuženog, kazavši kako je optuženi u to vrijeme imao 22 godine, te da je bio mladalački nezreo da bi mu iko povjerio diskriminatorsku namjeru, i kako bi ih Tužilaštvo, ako su postojali ti dokazi, do sada prezentovalo.

Prema optužnici, Perić, Doder, Terzić i Cerovina, zajedno sa ostalim policajcima, opkolili su Bošnjake ispred Opštine, te su ih, po naredbi Dodera, koji je komandovao grupom policajaca, prisilili da se penju na vojne kamione, a potom ih nezakonito zatvorili u školu “Miladin Radojević”.

Optuženima Terziću i Cerovini je na teret stavljeno hapšenje Bošnjaka iz sela Vihovići izvršeno krajem jula 1992. godine, nakon kojeg su uhapšene predali u logor “Barutni magacin”.

Nekoliko sati nakon tih događaja, kako smatra Tužilaštvo BiH, optuženi su izvršili napad na kalinovička sela Jelašca i Vihovići, uhapsili sve muškarce koji nisu pobjegli, te ih bez zakonskog osnova zatvorili u školu.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English