Članak

Počelo suđenje Hajrudinu Dediću

21. Oktobra 2013.00:00
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, pred Kantonalnom sudom u Zenici počelo je suđenje Hajrudinu Dediću, optuženom za zločine nad civilnim stanovništvom počinjene u Brezi.

This post is also available in: English

Kantonalno tužilaštvo tereti Dedića da je 10. juna 1992. godine tokom pretresa kuća u zaseoku Dužice u Gornjoj Brezi učestvovao u bespravnom privođenju i mučenju civila.

Optužnica precizira da je Dedić naoružan došao u kuću Miće Subotića, gdje ga je tukao da bi saznao gdje drži naoružanje.

“Nakon što su Mićo, Janko, Momčilo i Zdravko Subotić i Nikola Novaković bili privedeni, optuženi je učestvovao u njihovom premlaćivanju, a zatim je Novakovića ponovo odveo do njegove kuće. U kući je pronađena puška, a optuženi mu je naredio da je okači na rame, te ga proveo kroz Brezu vičući da je Novaković bio zadužen da ubija muslimansku djecu, na šta su ga mještani Breze pljuvali, vrijeđali i gađali kamenjem”, stoji u optužnici.

Kantonalno tužilaštvo smatra da je Dedić zatim opet priveo Novakovića, a onda ga, zajedno sa drugim neimenovanim osobama, tukao dok nije izgubio svijest.

Tužilaštvo je u uvodnoj riječi najavilo da će saslušati oštećene Miću Subotića i Nikolu Novakovića, te još šest svjedoka i jednog vještaka medicinske struke.

Odbrana je najavila da optuženi ima alibi, da u vrijeme izvršenja djela nije bio prisutan u Brezi i da će to dokazati saslušanjem svjedoka i iznošenjem materijalnih dokaza.

Suđenje se nastavlja 11. novembra.

Dženana Sivac


This post is also available in: English