Članak

Istraga za zločine u Rogatici u ranoj fazi

18. Oktobra 2013.00:00
Tužilaštvo BiH je zatražilo određivanje jednomjesečnog pritvora osmorici osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti počinjen u Rogatici, čemu se Odbrana usprotivila.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH je zatražilo da se odredi pritvor Radomiru Markoviću, Mili Kušiću, Draganu Božoviću, Saši Perkoviću, Radomiru Gluhoviću, Peri Radoviću, te Iliji i Milošu Vukašinoviću.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, Tužilaštvo BiH je navelo da postoji mogućnost utjecaja na svjedoke i saučesnike, te uništavanja dokaza i tragova bitnih za istragu.

Prema Tužilaštvu BiH, osumnjičeni su bili pripadnici Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a postoji osnovana sumnja da su učestvovali u progonu i ubistvima bošnjačkog civilnog stanovništva iz sela Vragolovi, Golubovići, Karačići, Kramer Selu i Rakitnici (općina Rogatica) u septembru 1992. godine.

“Osnovana sumnja se zasniva na izjavama svjedoka, od kojih su neki pripadnici Rogatičke brigade. Pojedini svjedoci su potvrdili da su neke od ubijenih osoba ekshumirane, dok se za drugima traga”, kazao je tužilac Seid Marušić.

Boravkom na slobodi, kako je rekao Marušić, došlo bi do zastrašivanja svjedoka, što može imati dalekosežne posljedice za žrtve. Tužilac je napomenuo da su dva svjedoka, koji su očevici ubistava, tražili zaštitne mjere, jer ih je strah za njihove porodice.

“Prema izjavama svjedoka, koje su redigovane, može se otkriti o kome se radi, što bi ugrozilo istragu, koja je u ranoj i osjetljivoj fazi”, kazao je Marušić.

Odbrana osumnjičenih se usprotivila određivanju pritvora, ustvrdivši da ne postoji ni osnovana sumnja da su počinili zločin protiv čovječnosti.

“Pero Radović od početka rata nije bio pripadnik Rogatičke brigade, već se nalazio u Lukavici. Početkom juna 1992. je ranjen i bio je na liječenu do početka 1993. godine”, naveo je advokat Petko Pavlović.

Radivoje Lazarević, branilac osumnjičenog Radomira Gluhovića, kazao je da je Tužilaštvo BiH dostavilo ukupno 35 dokaza, među kojima su i izjave osumnjičenih. Od svih tih dokaza, Lazarević tvrdi da se njegov branjenik spominje u dva kao lice, a ne kao izvršitelj.

“Protivim se i određivanju mjera zabrane iz pravnih razloga, ali, iz poštovanja prema žrtvama, ispoštovat ćemo ih ako budu određene”, kazao je Lazarević.

Odbrana Markovića i Božovića je predložila određivanje mjera zabrane, garantirajući riječima da će ih ispoštovati. Odbrane su naglasile da mora postojati “veći stepen bojaznosti” da bi se uništili dokazi, te su potrebni argumenti čvršćeg i jasnijeg karaktera kako bi se odredio pritvor.

Sudija za prethodni postupak naknadno će donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva BiH.

Erna Mačkić


This post is also available in: English