Članak

Uništavanje džamija i crkava

16. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, ekspert Tužilaštva Andras Riedlmayer izjavio je da su srpske snage tokom rata u BiH oštetile i uništile gotovo sve džamije i katoličke crkve na teritoriji koju su kontrolisale.

This post is also available in: English

Ekspert za islamsku i katoličku vjersku i kulturnu baštinu je naveo da su vjerski objekti bili minirani ili spaljeni u cilju protjerivanja nesrpskog stanovništva.

On je ukazao da je šef policije u Prijedoru Simo Drljača u avgustu 1992. u intervjuu datom za “New York Times” rekao da nije dovoljno uništiti minarete, nego i temelje džamije.

“Kad to uradite, oni će otići sami”, citirao je svjedok riječi Drljače, koji je 1996. ubijen u okviru akcije hapšenja koju su izvele međunarodne snage u BiH po nalogu Tribunala u Haagu.

Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), optužnica tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, kao i za genocid počinjen u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Riedlmayer je naglasio da nijedna džamija nije ostala netaknuta na srpskoj teritoriji.

On je u izvještaju obradio 535 džamija i katoličkih crkava, koje su oštećene ili uništene, od čega je polovinu lokacija i sam obišao. Ukupan broj “napadnutih” džamija procijenio je na oko 900.

Prikazujući više fotografija džamija i crkvi u opštinama Foča, Sanski Most, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sokolac i Srebrenica, prije i nakon uništavanja, Riedlmayer je posvjedočio da su često lokacije gdje su bili vjerski objekti služile kao đubrišta.  

“U gomili smeća na mjestu gdje je bila uništena džamija Kukavica u Foči pronađena je i lobanja svinje. Svinjske glave su bile pronađene i na drugim lokacijama uništenih džamija”, rekao je svjedok i sugerisao da su ih srpske snage namjerno bacale na ta mjesta, jer se u islamu svinja smatra “prljavom životinjom”.

Na sugestiju Mladićevog branioca Branka Lukića da nije pravio razliku između civilnih objekata i vojno opravdanih meta, Riedlmayer je uzvratio da ne zna za vjerske objekte koji su korišteni u vojne svrhe.

Upitan da li se bavio uništenim srpskim crkvama, ekspert je odgovorio da jeste, ali da to nije bila tema njegovog izvještaja.

Na pitanje kako je zaključio da su džamije bile uništavane na teritorijama pod srpskom kontrolom u vrijeme kada borbi nije bilo, Riedlmayer je rekao da niko ne bi mogao tvrditi da Bijeljina u vrijeme kada je 1993. uništeno pet džamija nije bila pod kontrolom srpskih snaga. Isto je, po svjedoku, važilo i za Srebrenicu u julu 1995. godine.

Riedlmayer je prihvatio sugestiju Odbrane da su u Foči, Rogatici i drugim opštinama u proljeće i ljeto 1992. – kada je, po njemu, uništena većina džamija – bile vođene borbe.

Unakrsno ispitivanje Riedlmayera, Mladićev branilac nastavlja 17. oktobra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English