Članak

Luki Periću dvije godine zatvora

14. Oktobra 2013.00:00
Kantonalni sud u Mostaru osudio je Luku Perića na dvije godine zatvora za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene u srpnju 1993. u logoru Gabela (općina Čapljina).

This post is also available in: English

Perić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osuđen je za nečovječno postupanje prema civilu Šefiku Kovačiću te ratnim zarobljenicima Ekremu Pekazu, Husi Mariću te Esadu i Mirsadu Peci.

Obrazlažući presudu, Hamo Kebo, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekao je da je sud poklonio vjeru svjedocima Kantonalnog tužiteljstva u Mostaru koji su govorili o zlostavljanju u logoru Gabela.  

“Perić je htio da Šefik Kovačić bude fizički zlostavljan iza hangara kasarne bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA), pa je potaknuo dvojicu pripadnika HVO-a na njegovo fizičko zlostavljanje”, kazao je Kebo i pojasnio kako je Kovačić morao leći u položaj skleka, nakon čega je premlaćen po cijelom tijelu. 

Jedan od vojnika HVO-a, navodi sudac Kebo, potom je uzeo granu sa stabla te izudarao Kovačića po glavi, uslijed čega se on onesvijestio. 

Perić je proglašen krivim i da je, zajedno s drugim pripadnicima HVO-a, sredinom jula 1993. godine natjerao Ekrema Pekaza, Husu Marića te Esada i Mirsada Pecu na samoozljeđivanje, prisilivši ih da s visine od metar do metar i pol skoče na glavu na betonsko tlo.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Povezani članci

Igor Krstanović


This post is also available in: English