Članak

Optuženi razvozio po nalogu

11. Oktobra 2013.00:00
Svjedočeći u svoju korist, optuženi Luka Perić je pred Kantonalnim sudom u Mostaru izjavio da nije maltretirao zatočenike na području Čapljine u ljeto 1993. godine.

This post is also available in: English

Perić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kazao je da je kao vozač postrojbe “Ludvig Pavlović” iz logora Gabela dovozio ratne zarobljenike u čapljinsku vojarnu “Božo Šimunović”.

“Obavljao sam dužnost po nalogu. Dovozio sam radnike, limare, automehaničare. Radio sam s njima, pomagao im, donosio sam im da jedu, piju, cigara, odjeću… Imali smo vrlo dobar odnos, nitko ih nije provocirao”, kazao je optuženi. 

On je dodao kako je nalog sa imenima ljudi koje je trebao dovesti u Čapljinu predavao vojnom policajcu u logoru Gabela.

Perić je svjedočio o svojoj dužnosti u HVO-u, ali i odgovorio na pitanja o oštećenim osobama.

Optužnica tereti Perića da je potaknuo dvojicu pripadnika HVO-a da Šefika Kovačića zvanog Sudo fizički zlostavljaju iza hangara vojarne. 

Perić je također optužen da je, zajedno s drugim pripadnicima HVO-a, sredinom srpnja 1993. godine natjerao Ekrema Pekaza, Husu Marića te Esada i Mirsada Pecu na samoozljeđivanje, prisilivši ih da s visine od 1,5 metara skoče na glavu na betonsko tlo.

“Nisam maltretirao Šefika Kovačića zvanog Sudo i ostale. Vidio sam Šefika jednom. Viđao sam ih. Ne osjećam se krivim. Jednom sam, poslije rata, došao kod Sude po gumice za prskalice. Rekao mi je da nemam šta tu tražiti. Pitao sam ga zašto, a on mi je odgovorio da ja znam zašto”, rekao je Perić.

Njegovim svjedočenjem okončan je dokazni postupak, nakon čega su iznesene završne riječi. 

Tužilaštvo je navelo da je dokazalo krivnju optuženog, dok je Odbrana iznijela suprotan stav, ocijenivši da se ne može “dokazati krivnja na osnovu jednog svjedoka”. 

Sudsko vijeće je izricanje presude zakazalo za 14. listopada.

Igor Krstanović


This post is also available in: English