Članak

Mučenja u smjenama u Dretelju

9. Oktobra 2013.00:00
Svjedok Tužilaštva u Mostaru na suđenju za zločine počinjene u Dretelju (općina Čapljina) je ispričao kako su zatvorenici morali ležati na betonu, a nakon toga su ih “Gojini vojnici tukli čizmama”.

This post is also available in: English

Mustafa Dizdar, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH) koji je bio zarobljen i odveden u Dretelj, rekao je kako je optuženi Gojko Granić iz džepa izvadio papirić i kazao ime i prezime njegovog 14-godišnjeg sina.

“Granić je rekao da su imali poseban tretman sa mojim sinom. Htio me isprovocirati, a kad je vidio da ne reagiram na sinovo ime, počeli su me udarati nogama, čizmama, nema čime nisu. Tukao me Senad Bešić, a naredio mu je Gojko Granić”, pojasnio je Dizdar.

Uz Granića, i Mijo Banović je optužen za premlaćivanje zatvorenika u Dretelju od srpnja do rujna 1993. godine. Prema optužnici, u to vrijeme dvojica optuženih bili su pripadnici Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Dizdar je posvjedočio kako su Granić i vojnici HVO-a tražili od njega da kaže gdje mu je lovačka puška “pumparica”, za koju tvrdi da je nije posjedovao. Svjedok je pojasnio da im je to bilo opravdanje da ga još više tuku.

“Udarac, pa: ‘Gdje je puška?’ Udarao me sa cijevi puške. Kasnije sam gledao kako tuku Salka Marića”, dodao je svjedok Dizdar.

Prema riječima svjedoka, zarobljenici u Dretelju su nakon ručka bili postrojavani. “Legli bismo na beton, pa bi nas Gojini vojnici tukli čizmama”, kazao je on.

Salko Marić, drugi svjedok, ispričao je da ga je Gojko Granić pozvao da izađe iz hangar, nakon čega ga je, zajedno sa dvojicom pripadnika HVO-a, tukao palicom, šakama i nogama. Marić je rekao kako su ga tukli dok su ga vodili do stacionara, pa do samice, u koju ga je poslao optuženi.

On je kazao da je gledao premlaćivanje Mustafe Dizdara. “Pitali su ga za pušku pumparicu. Tukao ga je Goja i još dvojica-trojica. Puškama, kundacima, palicama. Sve je trajalo 20 minuta do pola sata”, naveo je Marić.

Svjedok je pojasnio da ne zna ko je Bešiću naredio da tuče Dizdara. Za optuženog Gojka Granića, on je kazao da ga je “četiri-pet puta degenečio” na pisti ispred hangara, te je objasnio “procedure” ručka u Dretelju.

“Izlazili smo iz hangara sa rukama na glavi, a onda bi bili postrojeni uz zid hangara. Zatim su nas tukli. Nakon toga, po jedanaest zarobljenika je jelo iz aluminijske posude na betonu, uz jednu šolju vode. Imali smo samo sekunde da jedemo. Onda smo morali ležati na asfaltu i svako je morao skakati po drugim zarobljenicima po redosljedu. Tjerali su nas da dugo gledamo u sunce”, ispričao je Marić.

Svjedok Mustafa Hodžić, bivši pripadnik ABiH, pred Sudskim vijećem je kazao kako je Mijo Banović – kojeg je u sudnici prepoznao i oslovio sa “Mijo Brada” –  “vršio torturu” nad njim i ostalim zarobljenicima u logoru Dretelj.

“Mijo Banović nam je naređivao da ležimo na vrućem betonu, morali smo da ležimo na stomaku i na leđima poslije ‘ručka’. Naređivao nam je da se tučemo međusobno. Imao je automatsku pušku. Na svakoj smjeni me tukao, osim pri kraju mog boravka u logoru”, posvjedočio je Hodžić.

Svjedok Semir Balavac, bivši pripadnik HVO-a, rekao je da je optuženi Banović “vršio torturu nad njim u logoru Dretelj”. On je u sudnici prepoznao optuženog Banovića.

“Udarao me Mijo Banović i pet-šest vojnika. Mijo je udarao pendrekom. Dva rebra su mi bila slomljena. Tjerao nas je da pjevamo ustaške pjesme i da dugo gledamo u sunce. Ako spustiš glavu, pendrekom te udari”, kazao je Balavac.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. oktobar.

Igor Krstanović


This post is also available in: English