Članak

Maktoufu odobreno ponavljanje postupka

9. Oktobra 2013.00:00
Sud BiH je prihvatio zahtjev kojim se Abduladhimu Maktoufu, osuđenom za ratni zločin, omogućuje ponavljanje sudskog postupka.

This post is also available in: English

Odluka je donesena nakon što je Evropski sud za ljudska prava u julu ove godine utvrdio da je Sud BiH pogrešno primijenio Krivični zakon (KZ) BiH iz 2003. na suđenjima Abduladhimu Maktoufu i Goranu Damjanoviću.

“Imajući u vidu da je Evropski sud za ljudska prava utvrdio kršenje Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava prema osuđenom Abduladhimu Maktoufu, s obzirom da su se u postupku protiv optuženog umjesto kaznenih odredaba KZ-a BiH iz 2003. godine trebale primijeniti kaznene odredbe KZ-a SFRJ, ispunjeni su uslovi za ponavljanje postupka”, stoji u saopćenju Suda BiH.

Maktouf je osuđen na pet godina zatvora zbog učešća u zločinima nad civilima počinjenim u oktobru 1993. na području općine Travnik. Prema presudi, Maktouf je pomogao nezakonito hapšenje, zatvaranje i otmicu pet civila hrvatske nacionalnosti. 

Sud BiH je u svojoj odluci naredio da se održi novo suđenje. Rok za žalbu na ovu odluku je tri dana.

Maktouf, koji je 2006. godine pravosnažno osuđen, nakon izvršenja kazne napustio je Bosnu i Hercegovinu.

Sud BiH je prošle sedmice odobrio ponavljanje postupka Goranu i Zoranu Damjanoviću, koji su također bili osuđeni po KZ-u BiH.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English