Članak

Konstantno tučen i maltretiran

9. Oktobra 2013.00:00
Na suđenju za ratne zločine počinjene u logoru “Sabirni centar” u Batkoviću (općina Bijeljina), svjedok Tužilaštva je ispričao kako je u prvih deset dana bio “konstantno” tučen i maltretiran.

This post is also available in: English (English)

Husejin Kurbašić je objasnio da je u januaru 1993. godine, kao pripadnik Armije BiH, bio zarobljen na brčanskom ratištu i nakon toga je deportovan u logor u Batkoviću, gdje je proveo narednih šest mjeseci.

Nakon dovođenja u Batković, Kurbašića je, kako je kazao, izvjesni Ljujić prvih deset dana stalno maltretirao i tukao. Dodao je da ga niko drugi nije uznemirivao.

Za zločine počinjene u logoru “Sabirni centar”, optuženi su Đoko Pajić, Petar Dmitrović, Đorđe Krstić i Ljubiša Mišić. Optužnica ih tereti da su tokom 1992. i 1993. tukli i fizički maltretirali ratne zarobljenike, ranjenike i civile koji su bili dovođeni u logor Batković.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini je predočilo svjedoku izjavu koju je dao 2010. godine u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli, a u kojoj je naveo da ga je, pored Ljujića, tukao i Ljubomir Mišić.

Kurbašić je odgovorio da je potpisao navedenu izjavu, ali je istakao kako se ne sjeća da je Mišić bio umiješan u njegovo premlaćivanje.

“Od ostalih zarobljenika sam saznao da se čovjek koji me tukao zove Ljujić”, kazao je svjedok, naglasivši da Mišića nije viđao tokom boravka u logoru.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, Kurbašić je naveo da ne zna ko je upravljao logorom u Batkoviću niti je ikada čuo da neko izdaje naređenje za maltretiranje zarobljenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. novembar.

Boris Sekulić


This post is also available in: English (English)