Članak

Državnog zatvora nema još najmanje dvije godine

9. Oktobra 2013.00:00
Bosna i Hercegovina neće još za najmanje dvije godine dobiti državni zatvor iako su osigurana finansijska sredstva. Razlog je složena procedura, odnosno što još nije izabran izvođač radova i nadzorni organ.

This post is also available in: English

“Bila su dva tendera za izbor izvođača radova i Nadzornog odbora. U oba slučaja komisija je završila posao. Za izvođača radova data je preporuka Upravnom odboru. Za Nadzorni odbor će biti preporuka u narednim danima”, kazao je Zoran Bašić, direktor Jedinice za implementaciju projekta (JIP) izgradnje državnog zatvora.

Upravni odbor JIP-a izgradnje državnog zatvora se već sastajao dva puta da donese odluku o izvođaču radova, međutim to još nisu završili.

Emir Mehmedović, predsjednik Upravnog odbora, kaže da je materijal koji su dobili od komisije jako obiman, te očekuje da će do kraja oktobra moći donijeti odluku.

Osim Upravnog odbora, saglasnost za izvođača radova mora dati i Razvojna banka. Mehmedović pretpostavlja da bi se saglasnost Razvojne banke trebala dobiti do sredine novembra.

Marina Bakić, glasnogovornica Ministarstva pravde BiH, kaže da se očekivalo da radovi na izgradnji državnog zatvora započnu na jesen. Međutim, kako se sada čeka odluka Upravnog odbora, kaže Bakić, teško je govoriti o tačnim rokovima početka gradnje.

Na tenderu za izvođača radova je bilo prijavljeno više firmi kako domaćih, tako i međunarodnih.

Nije poznato da li je u prijedlogu komisije domaća ili međunarodna firma koja bi mogla izvoditi radove. Mehmedović se nada da će se neki radovi moći odvijati i u zimskom periodu.

Od trenutka kada se započne s radovima, kaže Mehmedović, potrebno je dvije godine da se usele prvi zatvorenici.

Projekt izgradnje državnog zatvora, koji je vrijedan 77 miliona maraka, započet je još 2007. godine. Kako kaže Bakić, sva finansijska sredstva su osigurana. Donatori su Evropska komisija i vlade Švedske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Iako se godinama najavljuje kada bi prvi zatvorenici trebali biti u državnom zatvoru, prema sadašnjim procjenama, to možemo očekivati tek 2015. godine. U tom zatvoru bi trebali biti smješteni osuđenici Suda BiH, institucije koja je počela s radom 2005. godine i koja procesuira kako predmete općeg, tako i organiziranog kriminala i ratnih zločina. 

Državni zatvor bi, prema projektu, trebao imati najsavremeniju i najsigurniju zatvorsku zaštitu na Balkanu. Predviđena površina je oko 24.000 kvadratnih metara, a u njemu bi moglo biti smješteno 348 osuđenika i pritvorenika.

Džana Brkanić


This post is also available in: English