Članak

U šumarku s optuženim Mlađenovićem

8. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Bratuncu, svjedok Odbrane je rekao da je 3. maja 1992. sa optuženim Najdanom Mlađenovićem bio u šumarku nedaleko od sela Hranča (općina Bratunac), ali da nisu vidjeli šta se dešavalo u selu.

This post is also available in: English

Svjedok Radovan Mlađenović je kazao kako su u aprilu 1992. odnosi između Srba i Bošnjaka bili zategnuti, te da nikome nije bilo prijatno.

On se prisjetio 3. maja 1992. godine, kada je kroz selo Donji Magašići, gdje je živio, prolazila vojska u transporterima. Nakon što se zaustavila, kako je rekao svjedok, čula se rafalna i pojedinačna pucnjava.

“Prešao sam u kuću kod Najdana Mlađenovića. Bilo nas je oko pet ili šest. Dogovorili smo se da idemo na brežuljak iznad kuće”, ispričao je svjedok.

Prema njegovim riječima, u selu se pojavila i vojska u civilnim vozilima.

“Izašli su i otišli prema selu Ljuta Strana, gdje žive Srbi, i Ramići, gdje su živjeli muslimani”, kazao je Radovan Mlađenović.

On je dodao da su u šumarku – on i komšije, među kojima je bio i optuženi – cijelo vrijeme bili zajedno, te su oko 17 sati otišli kućama. Svjedok je rekao da sa mjesta na kojem su se nalazili nisu vidjeli da gore kuće u selu Ramići niti su znali šta se tamo desilo.

Mlađenović se, zajedno sa Savom Živkovićem, tereti da je 3. i 9. maja 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na sela Hranča i Glogova, nezakonitim hapšenjem, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem i uništavanjem imovine civilnog bošnjačkog stanovništva počinio zločin protiv čovječnosti.

Kako stoji u optužnici, Mlađenović je bio komandir Teritorijalne odbrane (TO) Bratunac, a Živković pripadnik ove jedinice.

Na ovom ročištu je svjedočila i Tatjana Popović, koja je navela da je s mužem 3. maja bila u kući optuženog Najdana Mlađenovića, jer su zaustavljeni na putu od Kravice prema Bratuncu.

“Moj muž je rekao da dok se situacija ne smiri odemo do Najdana, s čijim ujakom smo kućni prijatelji. Kod njega u kući smo se zadržali do otprilike 16 sati”, kazala je svjedokinja. Ona je dodala da je potom Najdan ispred kuće zaustavio jedno vozilo kojim su nastavili put do Bratunca.

Svjedokinja je ustvrdila da su u kući kod Najdana Mlađenovića bili još neki ljudi, te da su bili uplašeni. Na putu prema Bratuncu je, kako je navela, iz auta primijetila dim iz kuća koje su gorjele.

Suđenje se nastavlja 22. oktobra.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English