Članak

Odbijen zahtjev za preispitivanje izuzeća Harhoffa

7. Oktobra 2013.00:00
Posebno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Tužilaštva za preispitivanje odluke kojom je danski sudija Frederik Harhoff izuzet iz predmeta protiv Vojislava Šešelja.

This post is also available in: English

Vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) je utvrdilo da Haško tužilaštvo nije ukazalo na grešku u zaključku koja bi opravdala preispitivanje Harhoffovog izuzimanja.

Harhoff je izuzet iz Sudskog vijeća nakon što je predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj u julu ove godine podnio zahtjev u kojem se tvrdi da ovaj sudija nije nepristrasan.

Šešeljeve optužbe je podstaklo Harhoffovo pismo objavljeno u medijima u kojem je kritikovao oslobađajuće presude Haškog tribunala izrečene srpskim i hrvatskim generalima.

Haško tužilaštvo je tražilo preispitivanje odluke o Harhoffovom izuzimanju, cijeneći da je Posebno vijeće “pretpostavilo njegovu pristrasnost”. Međutim, Posebno vijeće je odbilo ovakav stav.

“Vijeće nije, kako to navodi Tužilaštvo, pretpostavilo da je sudija pristrasan, već je, naprotiv, pretpostavilo da je nepristrasan. Međutim, nakon što je pregledalo pismo, zaključilo je da je sadržaj dovoljan da se opovrgne ta pretpostavka”, stoji u odluci.

Posebno vijeće MKSJ-a također je odbilo stav Tužilaštva da je prilikom odluke o izuzimanju Harhoffa trebalo da se upozna sa izvještajem Jean-Claude Antonettija, predsjedavajućeg Sudskog vijeća u predmetu protiv Šešelja, koji je rekao da nikada nije primijetio pristrasnost Harhoffa.

Sudija Harhoff je u pismu koje je objavljeno u medijima, kritikovao Haški tribunal, navodeći kako su zabrinjavajuće oslobađajuće presude u slučaju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, kao i srpskog generala Momčila Perišića, te čelnika nekadašnje Službe državne bezbjednosti Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

Suđenje Šešelju za zločine dobrovoljaca SRS-a i Srpskog četničkog pokreta počinjene u BiH, Srbiji i Hrvatskoj počelo je 2007. godine.

Izricanje presude zakazano je za 30. oktobar. Vijeće MKSJ-a nije još uvijek odlučilo da li će imenovati rezervnog sudiju umjesto Harhoffa.

Denis Džidić


This post is also available in: English