Članak

Sud BiH postupio po odluci iz Strasbourga

4. Oktobra 2013.00:00
Sud BiH prihvatio je zahtjev Gorana Damjanovića za obnavljanje postupka za ratni zločin i naredio održavanje novog suđenja.

This post is also available in: English

Ova odluka donesena je nakon što je Evropski sud za ljudska prava u julu utvrdio da je Sud Bosne i Hercegovine pogrešno primijenio Krivični zakon (KZ) BiH iz 2003. godine na suđenjima Abduladhimu Maktoufu i Goranu Damjanoviću. 
Sud BiH je odlučio da postupak bude obnovljen i Zoranu Damjanoviću, kojem je suđeno zajedno sa Goranom Damjanovićem.
Goran Damjanović je 2007. osuđen na 11 godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u naselju Bojnik kod Sarajeva, a njegovom bratu Zoranu izrečeno je deset i po godina zatvora.  
“Presudom Evropskog suda utvrđeno je kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima prema Goranu Damjanoviću s obzirom da su se u postupku protiv optuženog, umjesto kaznenih odredaba KZ-a BiH iz 2003. godine, trebale primijeniti odredbe KZ-a Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) iz 1976. godine”, obrazloženo je iz Suda BiH.
Sud je zaključio da postoje razlozi za obnavljanje postupka protiv Zorana Damjanovića iako on nije podnio zahtjev.
“Sud BiH će u ponovljenom postupku postupiti u skladu sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”, navedeno je u saopštenju.
Stranke i branioci imaju pravo žalbe na odluku Suda BiH u roku od tri dana.
Prema riječima Senada Krehe, branioca Gorana Damjanovića, suđenje neće biti obnovljeno u punom kapacitetu.  
“Mi smo i tražili obnavljanje krivičnog postupka, i na tom ročištu će se sve završiti. Dakle, utvrđeno je krivično djelo, i to nije sporno, samo će se cijeniti olakšavajuće okolnosti po Zakonu o krivičnom postupku, gdje je minimalna kazna pet godina”, rekao je Kreho.
Kreho je u junu 2008. podnio žalbu Sudu u Strasbourgu, koji je odluku donio u julu ove godine.
U zahtjevu za obnavljanje postupka, Odbrana Damjanovića je tražila i prekid izdržavanja kazne, ali je iz Suda BiH saopšteno da će to pitanje biti razmotreno nakon pravosnažnosti odluke.

Marija Taušan


This post is also available in: English