Članak

O istrazi 1993. u Dretelju

24. Septembra 2013.00:00
Na suđenju Frani Vuliću za zločine u Dretelju kod Čapljine, svjedok Zoran Polunić je izjavio da je čuo da je optuženi 1993. godine pucao u hangaru ovog logora.

This post is also available in: English

Svjedok je pred Kantonalnim sudom u Mostaru kazao da je od Vulića uzimao izjavu nakon pucnjave. 
“Čuo sam od nekog policajca da je došlo do pucnjave u hangaru i da je pucao Frano. Ubrzo nakon toga Frano je doveden u moj ured u pratnji policajaca da dâ izjavu na te okolnosti”, rekao je Polunić. 
On je dodao da je u izjavu unio sve kako je Vulić kazao, a zatim je izjavu proslijedio zapovjedniku Krešimiru Bogdanoviću na daljnje postupanje.
Na pitanje branitelja od koga je dobio naredbu da uzme izjavu od Vulića, Polunić je odgovorio da je dobio usmenu naredbu od zapovjednika.
Svjedok je rekao da se ne sjeća šta je Vulić rekao, ali da ima pisana izjava.
Vulića, bivšeg pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Čapljini, optužnica tereti da je 14. jula 1993. godine kroz prozor hangara u logoru Dretelj pucao u trojicu zatočenih Bošnjaka te ih ubio.
U kriminalističkom grafološkom vještačenju spornog potpisa u izjavi koju je optuženi dao 14. jula 1993. godine, mišljenje je iznio Zlatko Dugandžić, sudski vještak kriminalističke struke, koji je zaključio da je Vulić potpisnik ovog akta.
Vještak sudske medicine Hamza Žujo kazao je da su tijela Izeta i Hasana Duvnjaka bila sahranjena u tri plastične vreće i da su bila u fazi ogromnog truljenja, tako da se nije mogao utvrditi uzrok smrti.
“Kod Duvnjak Omera se moglo utvrditi da je bila nasilna smrt, jer je zadobio povrede u vidu strijelnog razorenja kostiju krova i baze lobanje, donje i gornje vilice, prvog i drugog vratnog pršljena, iz vatrenog oružja”, pojasnio je Žujo.  
Na suđenju je svjedočio i Boško Buntić, koji je bio pripadnik istražitelja u Vojnoj policiji HVO-a u Čapljini, a od maja 1993. u Dretelju.
On je rekao da nije bio prisutan u logoru kada su ranjena trojica Duvnjaka, te da o ovom događaju nije dobio nikakav izvještaj.
Nastavak suđenja zakazan je za 7. oktobar.

Povezani članci

Sanela Gaković


This post is also available in: English