Članak

Zatraženo produženje pritvora za Cvetkovića

13. Septembra 2013.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, čemu se Odbrana usprotivila, tražeći da se optuženi pusti na slobodu uz mjere zabrane.

This post is also available in: English

Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH, naveo je da je osnovni razlog za produženje pritvora strah od bjekstva Cvetkovića, te narušavanja javnog reda i mira ukoliko bi se optuženi našao na slobodi. 

Tužilac je rekao i da Cvetković, osim državljanstva BiH, posjeduje i državljanstvo Izraela, gdje je živio do hapšenja i izručivanja u BiH. 
“Tužilaštvo BiH je prije dvije i po godine raspisalo međunarodnu potjernicu za Cvetkovićem. Uložili smo velike napore da ga dovedemo pred Državni sud i ukoliko sad bude pušten na slobodu, ne postoji nikakva garancija da neće otići u Izrael, gdje ima posao i gdje mu živi supruga sa djecom”, objasnio je Čampara. 
Tužilaštvo BiH tereti Aleksandra Cvetkovića, bivšeg pripadnika 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), za učešće u genocidu počinjenom 1995. godine nad civilima u Srebrenici.
Prema optužnici, Cvetković je krajem juna 1995. učestvovao u izvođenju prvog napada na zaštićenu zonu Srebrenica i na bazu UNPROFOR-a s ciljem uznemiravanja bošnjačkog stanovništva kako bi napustilo Srebrenicu. 
Tužilaštvo BiH tereti Cvetkovića i da je bio u streljačkom vodu koji je učestvovao u ubistvima više stotina Bošnjaka na poljoprivrednom dobru Branjevo u julu 1995. godine.
S druge strane, Odbrana je zatražila puštanje Cvetkovića na slobodu uz mjere zabrane, navodeći da se optuženi nije krio u Izraelu, već da su ga porodične prilike i ekonomska situacija odvele tamo. 
“Cvetković je 2006. godine otišao u Izrael. Godinu dana prije, u svojstvu osumnjičenog, dao je izjavu Haškom tužilaštvu, sa kojim je uvijek bio otvoren za saradnju. Niti se krio, niti je bježao”, kazao je Petko Pavlović, Cvetkovićev branilac. 
Sud BiH, koji je 12. septembra 2013. godine potvrdio optužnicu protiv Cvetkovića, naknadno će odlučiti o prijedlogu Tužilaštva BiH za produženje pritvora.
Cvetković je sedmi po redu pripadnik 10. diverzantskog odreda koji će biti procesuiran.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English