Članak

Tužilaštvo traži pritvor za Gorana Sarića

13. Septembra 2013.00:00
Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH da odredi pritvor Goranu Sariću, optuženom za učešće u genocidu u Srebrenici. Odbrana je navela da uvjeti za određivanje pritvora nisu ispunjeni.

This post is also available in: English

Tužilac Ibro Bulić pritvor je zatražio zbog mogućnosti bjekstva optuženog, njegovog uticaja na svjedoke i ometanja javnog reda i mira. On je naveo da je Sarić 28. augusta nepravosnažno osuđen na 14 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog na području Sarajeva.

Aleksandar Lazarević, branilac optuženog, kazao je kako Sarić već 13 godina zna da postoji neka vrsta istrage za Srebrenicu, te da “opasnost od bjekstva u ovom slučaju nije realna”.

“On nema državljanstvo Srbije, pa ako bi i prešao u Srbiju, bio bi izručen i tako bi sebi ugrozio svaku šansu da se brani sa slobode. On sve ove godine živi na istoj adresi, nikada nije pokazao da planira da je promijeni”, rekao je Lazarević.

Odbrana je kazala da uslovi za određivanje pritvora nisu ispunjeni te je predložila da Sud izvrši “modifikaciju” sadašnjih mjera zabrane ukoliko smatra da je potrebno.

Sud BiH će naknadno donijeti odluku.

Sarić je 29. augusta uhapšen zbog sumnje da je, kao komandant Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), učestvovao u genocidu u Srebrenici. 

Prema optužnici, on je u julu 1995. zapovijedao policijskim snagama koje su na području Srebrenice učestvovale u pretresima i prisilnom premještanju bošnjačkog stanovništva prema Potočarima, kao i odvajanju muškaraca i dječaka koji su kasnije pogubljeni.

Sarić se tereti i da je izdao naredbu pripadnicima policije da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac – Konjević Polje, te vrše zarobljavanje više hiljada Bošnjaka. 

Tužilac Bulić je kazao da se može desiti da optuženi, ukoliko bude na slobodi, utiče na svjedoke, te na taj način ugrozi sudski postupak. Odbrana je navela da ne postoji ni jedan dokaz da je Sarić vršio pritisak na nekog svjedoka.

“Ranije suđenje nijednom nije bilo odgođeno zbog mene. Tako ću se i sada uvijek odazivati koliko god da postupak bude trajao. Neću pobjeći, neću uticati na svjedoke, kao što nisam ni u prošlom postupku”, rekao je Sarić.

Tužilaštvo je navelo i kako bi boravak optuženog na slobodi doveo do uznemirenja građana, a posebno žrtava. 

“Sarić je prije dvije nedjelje bio uhapšen i popodne pušten. To se pojavilo kao vijest u medijima. Hapšenje i puštanje nije dovelo do remećenja javnog reda i mira”, rekao je branilac Lazarević.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English