Članak

Pomoć svjedocima u Bihaću

12. Septembra 2013.00:00
Svjedoci u postupcima pred pravosudnim institucijama u Bihaću ubuduće će dobijati stručnu podršku, istaknuto je na ceremoniji zvaničnog početka rada Odjela za podršku svjedocima pri Sudu i Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona (USK).

This post is also available in: English

Odjel je otvoren uz podršku Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Vlade USK-a, a Bihać je odbaran zbog obimnog broja predmeta i uspješnih rezultata u rješavanju slučajeva ratnih zločina.

Ovaj odjel će svjedocima optužbe i odbrane osiguravati psihološku, socijalnu i logističku podršku, tokom istrage, tokom suđenja, kao i nakon postupka.

“Po prijemu poziva na sud, svjedoci osjećaju strah, a tokom suđenja ponovno proživljavaju već doživljenu traumu. Vrlo često su i rasprave odgađane upravo zbog tog straha. Od sada to neće biti slučaj, jer će psiholog od početka istrage raditi sa svjedocima i žrtvama, naravno bez utjecaja na sam iskaz”, kazala je Edina Arnautović, predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću. 

Sobodan Tadić, šef bihaćkog ureda UNDP-a, koji je i implementator projekta, kazao je da otvaranje Odjela za podršku svjedocima omogućava i razvijanje adekvatnih standarda potrebnih za pristupanje BiH Evropskoj uniji (EU). 

“S druge strane, omogućit će da imamo senzibilan pristup i žrtvama i svjedocima, da im pokušamo smanjiti traume i olakšamo prolazak kroz taj teški proces”, dodao je Tadić. 

Kako je istaknuto, Kantonalno tužilaštvo i Kantonalni sud u Bihaću spadaju u red uspješnijih kada je u pitanju rješavanje predmeta ratnih zločina, a pomoć u pripremi svjedoka doprinijet će još boljem i efikasnijem vođenju postupaka.

Prema najavama, s državnog nivoa bi kantonalnom pravosuđu u Bihaću trebalo biti proslijeđeno oko 300 predmeta ratnih zločina. Kantonalni ministar pravosuđa Andrej Mamontov smatra da će, uz novootvorene odjele, podršku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) te ulaganja Vlade USK-a, pravosudne institucije u Bihaću moći odgoviriti zadacima.

“Mislim da ćemo zadovoljiti tu brojku, pogotovo kada napravimo zgradu suda u Bihaću”, dodao je Mamontov.

Dženita Duraković


This post is also available in: English