Članak

Podignuta optužnica protiv Cvetkovića

6. Septembra 2013.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Aleksandra Cvetkovića, bivšeg pripadnika 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), zbog učešća u genocidu počinjenom nad civilima u Srebrenici 1995. godine.

Prema optužnici, Cvetković je krajem juna 1995. učestvovao u izvođenju prvog napada na zaštićenu zonu Srebrenica i na bazu UNPROFOR-a s ciljem uznemiravanja bošnjačkog stanovništva, kako bi napustilo Srebrenicu.

Cvetković  je, kako stoji u optužnici, zajedno sa drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda i drugim jedinicima VRS-a, 11. jula 1995. izveo drugi napad, tako što je učestvovao u vojnoj operaciji “Krivaja 95”, odnosno u zauzimanju Srebrenice.

Tužilaštvo BiH tereti Cvetkovića da je bio u streljačkom vodu koji je učestvovao u ubistvima više stotina Bošnjaka na poljoprivrednom dobru Branjevo u julu 1995. godine.

U optužnici se navodi da je Cvetković tokom strijeljanja dao naredbu jednom od pripadnika 10 diverzantskog odreda da puca iz puškomitraljeza u zarobljene kako bi strijeljanje išlo brže.

Cvetković je iz Izraela izručen Bosni i Hercegovini u augustu ove godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Džana Brkanić