Članak

Preko 6.800 identifikovanih Srebreničana

19. Augusta 2013.00:00
Do aprila ove godine, analizom posmrtnih ostataka identifikovano je 6.849 osoba stradalih poslije pada Srebrenice u ruke Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995, posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću istražitelj Tužilaštva Dušan Janc.

This post is also available in: English

Svjedok Janc precizirao je da je 6.056 do sada identifikovanih žrtava pronađeno u primarnim i sekundarnim masovnim grobnicama. Prema iskazu svjedoka, posmrtni ostaci 756 identifikovanih pronađeni su na površini tla u blizini masovnih grobnica ili mjesta egzekucija. 

Na pitanje da li postoji mogućnost da su među tijelima pronađenim na tlu bila i tijela boraca, Janc je naznačio da “uzrok smrti nije mogao biti utvrđen” i da su neke od tih osoba “strijeljane, neke ubijene u borbi, a neke počinile samoubistvo”. 

Kao posebnu kategoriju, Janc je u svom izvještaju naveo još 37 identifikovanih žrtava pronađenih na drugim mjestima, uključujući i šestoricu Srebreničana koje su na Gođanskim barama kod Trnova krajem jula 1995. strijeljali pripadnici “Škorpiona”, za koje je naglasio da su “iz Srbije”. 

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za genocid nad oko 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice počinjen u danima nakon što je ta vojska 11. jula 1995. zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN). Njemu se sudi i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce i terorisanje građana Sarajeva. 

Janc je precizirao da je DNK analizom posmrtnih ostataka identifikaciju stradalih obavila Međunarodna komisija za nestale osobe, na osnovu spiska nestalih poslije pada Srebrenice koji su sačinili Međunarodni Crveni krst i druge organizacije. DNK uzorci uzeti sa posmrtnih ostataka upoređivani su za uzorcima koje su dali najbliži preživjeli rođaci nestalih.

On je izjavio i da broj identifikovanih još nije konačan i da raste, budući da se i dalje otkrivaju nove masovne grobnice. Po Jancu, smanjen je broj žrtava koje još nisu identifikovane zato što ne postoje DNK uzorci rođaka za analizu. Takvih “jedinstvenih DNK profila” u ovom trenutku je 142, kazao je on.

Janc je podvukao da još oko 800 osoba nestalih poslije pada Srebrenice još nije pronađeno, niti identifikovano.

Potvrdio je da su u sekundarnoj grobnici “Glječeva 1”, zajedno sa ostacima žrtava iz Srebrenice ubijenih u julu 1995, pronađeni i posmrtni ostaci osoba nastradalih 1992. godine. 

Sva ta tijela prethodno su iskopana iz primarnih grobnica kod sela Glogova i Redžići kod Bratunca. 

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u utorak, 20. augusta.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English