Članak

U četvrtak izručenje Cvetkovića

14. Augusta 2013.00:00
Aleksandar Cvetković, osumnjičeni za učešće u genocidu u Srebrenici počinjenom 1995. godine, biće izručen u BiH iz Izraela u četvrtak, 15. avgusta, potvrdila je za BIRN – Justice Report Marina Bakić, portparolka Ministarstva pravde BiH.

This post is also available in: English

“Obaviješteni smo iz Izraela krajem juna o izručenju. Nadamo se da će sutra, uz pomoć Granične policije i Interpola, ova ekstradicija biti uspješna”, kazala je Bakić.

Cvetković je u januaru 2011. godine uhapšen u Izraelu poslije zahtjeva BiH za njegovo izručenje.

Cvetkovića, bivšeg pripadnika 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), Tužilaštvo BiH sumnjiči da je učestvovao u ubistvima na poljoprivrednom dobru Branjevo u julu 1995. godine.

Prema pisanju izraelskih medija, Cvetković je negirao da je sudjelovao u masakru, izjavivši da je bio vozač u vojsci u vrijeme pada Srebrenice.

Vrhovni sud Izraela odbio je posljednju žalbu Aleksandra Cvetkovića na odluku Okružnog suda u Jerusalemu da bude izručen u BiH na osnovu optužbi da je učestvovao u genocidu.

Cvetković se u Izrael preselio 2006. godine. Prema podacima izraelskih vlasti, on je u braku sa Izraelkom, s kojom ima djecu, što mu je omogućilo da dobije izraelsko državljanstvo.

Iz Tužilaštva BiH o detaljima izručenja nisu mogli govoriti.

Džana Brkanić


This post is also available in: English