Članak

Nastavak suđenja krajem oktobra

5. Augusta 2013.00:00
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću biće nastavljeno 28. oktobra umjesto 28. avgusta, kako bi optuženi imao više vremena da pripremi svjedoke u vezi sa optužbom za genocid počinjen u sedam opština u BiH.

This post is also available in: English

Kako je saopšteno iz Haškog tribunala, raspravno vijeće time je djelimično usvojilo zahtjev Odbrane, koja je tražila da suđenje bude prekinuto na četiri do šest mjeseci ili da proces po tački optužnice koja Karadžića tereti za genocid u opštinama bude izdvojen.

Karadžić je ovaj zahtjev podnio nakon što je Apelaciono vijeće Tribunala sredinom jula poništilo prvostepenu presudu kojom je na polovini suđenja bio oslobođen optužbe za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u sedam opština 1992. godine.

Apelaciono vijeće je u optužnicu protiv Karadžića vratilo tačku koja ga tereti za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u opštinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

Vijeće kojim predsjedava O-Gon Kwon odbacilo je zahtjev za izdvajanje postupka, ali je Karadžiću odobrilo dodatna dva mjeseca za pripremu svjedoka.

U Karadžićevu odbranu do sada su iskaz dala 173 svjedoka, a na to je utrošeno 230 od 300 radnih sati, koliko mu je odobreno za izvođenje dokaza.

Karadžić je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English