Članak

VSTV: Rješavanje problema retroaktivne primjene zakona

19. Jula 2013.00:00
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH je uvjereno da je, nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava u korist Abduladhima Maktoufa i Gorana Damjanovića, riješeno pitanje retroaktivne primjene krivičnog zakona.

This post is also available in: English

VSTV smatra da se ovom odlukom “osigurava jedinstvena primjena zakona i ravnopravnost građana pred domaćim sudovima u predmetima ratnih zločina”, saopćeno je iz ove institucije.

Sud u Strasbourgu je prihvatio apelacije Maktoufa i Damjanovića, te utvrdio da je u njihovom slučaju pogrešno primijenjen Krivični zakon BiH (KZ BiH) iz 2003. godine. 

Evropski sud je istakao da je Sud BiH prekršio prava ovih osoba budući da su im mogle biti izrečene niže kazne da je u njihovim predmetima korišten Krivični zakon Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ) iz 1976.

Kantonalni, okružni te vrhovni sudovi u BiH sude po Krivičnom zakonu SFRJ, a Sud BiH uglavnom po Krivičnom zakonu BiH. 

Iz VSTV-a su saopštili da je već izvjesno vrijeme “identifikovan problem neujednačene sudske prakse”, te su ga pokušali riješiti kroz Strukturalni dijalog o pravosuđu između Evropske unije i BiH. Organizovali su sastanke sa predsjednicima i sudijama Suda BiH, vrhovnih sudova entiteta te Apelacionog suda Brčko Distrikta.

“Fokus ovih sastanaka je bio usmjeren na pitanje ujednačavanja sudske prakse u predmetima ratnih zločina, u cilju osiguranja pravne sigurnosti i jednakosti građana pred zakonom”, navedeno je u saopćenju.

Amer Jahić


This post is also available in: English