Članak

Odbrana osporava poznanstvo s optuženim

19. Jula 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Bratuncu, Odbrana je uložila materijalne dokaze o tome koju osnovnu školu je pohađao optuženi Najdan Mlađenović.

This post is also available in: English

Branilac Dejan Bogdanović je kazao kako su svjedoci Tužilaštva govorili da optuženog Mlađenovića poznaju iz “školskih dana”, ali da materijalni dokazi pokazuju da ti svjedoci nisu išli sa njim u školu.

“Mlađenović je pohađao Osnovnu školu ‘Vuk Karadžić’ u Bratuncu, a ovi svjedoci koji su spominjali da ga znaju iz školskih dana nisu išli u tu školu”, ustvrdio je Bogdanović.

Tužilac Predrag Tomić prigovorio je na relevantnost dokaza, rekavši da činjenica odakle se znaju svjedoci s optuženim nisu toliko važni za predmet.

Mlađenoviću se sudi zajedno sa Savom Živkovićem za nezakonito hapšenje i zlostavljanje civila tokom napada na sela Hranča i Glogova u maju 1992. godine. Prema optužnici, Mlađenović je u to vrijeme bio komandir Teritorijalne odbrane (TO) u Bratuncu, a Savo Živković pripadnik te jedinice.

Kao dokaz je uloženo i uvjerenje o tome da je mlin u Bratuncu zatvoren 1971. godine, što je, kako smatra Odbrana, u suprotnosti sa onim što su svjedoci Tužilaštva BiH tvrdili. Bogdanović je kazao kako su neki svjedoci rekli da se sjećaju Najdana Mlađenovića od prije rata, kada su nosili pšenicu u mlin, gdje je radio optuženi.

Suđenje će biti nastavljeno 19. avgusta.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English