Članak

Mehmedović trebao svjedočiti protiv Zubca

19. Jula 2013.00:00
Osumnjičeni Šemsudin Mehmedović trebao je dati izjavu Tužilaštvu BiH u vezi sa krivičnom prijavom protiv Gorana Zubca, direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), između ostalog, i za ratni zločin.

This post is also available in: English

Ovo je potvrdio Nermin Vila, advokat Mehmedovića, poslanika državnog parlamenta, kojeg su jutros pripadnici SIPA-e uhapsili zbog sumnje da je počinio zločin nad Srbima u Tešnju tokom 1992. i 1993. godine.

Mehmedović je uhapšen sat i po prije davanja izjave, što Vila smatra indikativnim. On je dodao da Mehmedović još nije saslušan u SIPA-i, kao ni u Tužilaštvu BiH, te da očekuje njegovo puštanje na slobodu.

Kako je naveo Vila, u krivičnoj prijavi podnesenoj Federalnoj upravi policije (FUP) prije mjesec do dva, Mehmedović je, između ostalog, naveo saznanja da je Zubac ubio bošnjačkog civila na Ilidži 1992. godine.

Senka Nožica, pravna savjetnica Mehmedovića, rekla je da je od državne tužiteljice Vesne Ilić dobila odgovor da je on trebao dati izjavu koja se odnosi na krivičnu prijavu FUP-u.

U Tužilaštvu BiH nisu željeli potvrditi da li je Mehmedović danas trebalo da bude saslušan, kao ni da li vode istražni postupak protiv Zubca.

U SIPA-i takođe nisu imali informaciju da li se protiv direktora ove institucije vodi neki postupak.   

SIPA je na konferenciji za novinare optužila Tužilaštvo BiH i glavnog tužioca Gorana Salihovića za opstrukciju u istrazi ovih zločina u Tešnju. Istaknuto je da SIPA ranije nije dobila njihovu saglasnost za pretres određenih lokacija, “po prvi put u predmetu ratnog zločina”.

Iz Tužilaštva BiH su odgovorili da nisu bili upoznati sa planom hapšenja Mehmedovića, te da za to nisu izdali nalog.

Amer Jahić


This post is also available in: English