Članak

Nema govora o reviziji

18. Jula 2013.00:00
Odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu ni u kom smislu ne znači reviziju presuda za ratne zločine Suda BiH.

This post is also available in: English

“U kratkom sažetku odluke jasno stoji da se odnosi samo na aplikante. Prema tome, nema govora o reviziji. Ni po ovoj odluci, Sudu BiH nije naloženo otvaranje postupka po službenoj dužnosti”, istakao je sagovornik iz Suda BiH.

Sud u Strasbourgu prihvatio je apelacije Abduladhima Maktoufa i Gorana Damjanovića, utvrdivši da je u njihovom slučaju pogrešno primijenjen Krivični zakon BiH (KZ BiH) iz 2003. godine.

Evropski sud je istakao da je Sud BiH prekršio prava Maktoufa i Damjanovića budući da su im mogle biti izrečene niže kazne da je u njihovim predmetima korišten Krivični zakon Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ) iz 1976. godine.

Sagovornik iz Suda BiH objasnio je da aplikanti, po zakonu, mogu tražiti ponavljanje postupka, ali da se ne može prejudicirati kako će Sud BiH postupiti. 

“Čak ni odluka Suda u Strasbourgu nije eksplicitno rekla da bi Sud BiH izrekao niže kazne i da je primijenio preuzeti Krivični zakon SFRJ, to jest da je izrečena kazna u skladu sa oba zakona, ali da postoji velika vjerovatnoća da bi kazne, u slučaju primjene preuzetog zakona bile niže”, kazao je naš sagovornik. 

Međutim, kako je dodao, ni aplikanti nisu sa sigurnošću mogli tvrditi da bi Sud primjenom tog zakona izrekao blaže kazne. 

“Jasno je da novija praksa Suda ide u pravcu kako je i ova odluka rekla, ali su druge presude donesene nakon podnošenja predmetnih aplikacija”, pojašnjeno je u Sudu.

Prema saopštenju Suda BiH, do sada je u osam predmeta primijenjen Krivični zakon bivše SFRJ.

“Odlukom Suda u Strasbourgu nisu ukinute pravosnažne presude u predmetima ‘Maktouf’ i ‘Damjanović’. Odluka, sama po sebi, nema uticaja na ostale donesene presude pred ovim Sudom”, navodi se u saopštenju Suda BiH.

Marija Taušan


This post is also available in: English