Članak

Tjerani da skaču na glavu

15. Jula 2013.00:00
U nastavku suđenja Luki Periću za zločine u logoru Gabela kod Čapljine počinjene u ljeto 1993. godine, trojica svjedoka Kantonalnog tužiteljstva u Mostaru su govorila o torturama nad bošnjačkim zatvorenicima.

This post is also available in: English

Dvojica svjedoka prepoznala su optuženog kao osobu koja je učestvovala u mučenjima. 

Ekrem Pekaz, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH), govorio je o premlaćivanjima zatvorenika ispred hangara kasarne bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) srpnja 1993. godine. Kako je naveo, nakon šest dana samice, počela su i fizička zlostavljanja.

Svjedok se prisjetio kako su ih četiri ili pet vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ili Hrvatske vojske (HV) postrojili na ulazu u hangar. 

“Naređeno mi je da se zaletim u cisternu glavom. Zaštitio sam se rukama. ‘Ne valja, ponovi’, govorili su, bio sam ošamućen. Naredili su i da skočim na glavu s podesta visokog metar i pol do dva metra. Pri padu sam se štitio rukama. Dok sam ležao, udarali su me po tijelu vojničkim čizmama, tukli bejzbol palicom po glavi dok nije pukla. Nekoliko udaraca i izgubio sam svijest”, ispričao se Pekaz.

Svjedok je rekao kako ne poznaje vojnike koji su ga pretukli, a da je za optuženog Perića čuo, mada ga ne poznaje.

Huso Marić, bivši pripadnik ABiH, prepoznao je u sudnici optuženog Perića i izjavio da je on odgovoran za premlaćivanja.

“Na vrata hangara je došao Luka Perić i neki momak s njim. Izveli su nas ispred. Uz mene su bili Ekrem Pekaz te Esad i Mirsad Peco. Pojedinačno su nas tukli. Luka Perić je naređivao, a onda je mene ošamario. Naredio mi je da skočim s podesta na glavu. Odbio sam skočiti. Prvo me udario Luka i neki momak iz Gabele ili Čapljine, bilo ih je oko četvero. Ne znam čime su me sve udarali, samo se sjećam da sam kasnije bio sav crn od zgrušavanja krvi”, prisjetio se Marić. 

Mirsad Peco je posvjedočio je kako ga je – zajedno sa Husom Marićem, Ekremom Pekazom i Esadom Pecom – Luka Perić izveo ispred hangara te kako su ih Perić i vojnici HVO-a nagonili da s podesta skaču naglavačke na beton. 

“Prije mene je skočio Eso. Nisam skočio, rekao sam: ‘Neću, ubijte me.’ Kasnije su me udarili kundakom u glavu i uveli u hangar”, kazao je Mirsad Peco te dodao da je Perića prepoznao nakon 20 godina.

Suđenje Luki Periću će biti nastavljeno 16. rujna.

Igor Krstanović


This post is also available in: English