Članak

Gušo i Suljagić oslobođeni krivice

15. Jula 2013.00:00
Osnovni sud Brčko Distrikta je nekadašnje pripadnike Armije BiH (ABiH) Nusreta Gušu i Mirsada Suljagića oslobodio krivice za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene 1994. godine na području općine Brčko.

This post is also available in: English

Gušo i Suljagić, bivši pripadnici 108. motorizovane brigade ABiH, oslobođeni su krivice da su 3. augusta 1994. godine, prilikom ispitivanja, u više navrata nogama i palicama tukli ratnog zarobljenika Branka Radenkovića, koji je više dana bio bez vode i uslova za održavanje higijene. 

Obrazlažući presudu, predsjedavajući Sudskog vijeća Nijazija Kalender je kazao da su u ovom slučaju “evidentne kontroverze kod odabira optuženih i radnji koje su se stavile u optužnicu”.

“Iako se u više iskaza Radenkovića datih pred istažnim organima spominju i druga lica koje je bilo lako identifikovati, Tužilaštvo se u pripremi optužnice odlučilo samo za ovu dvojicu optuženih. Druga kontroverza se odnosi na to da se oštećeni izjasnio da mu je jedan od optuženih gasio cigarete po tijelu, dlanovima i tabanima, mučeći ga na takav način, a da to Tužilaštvo nije unijelo u optužnicu”, rekao je Kalender.

Predsjedavajući Kalender je još dodao da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice i zbog nedosljednosti u iskazima oštećenog Radenkovića.

“Oštećeni je često mijenjao iskaze tokom istražnog postupka, a koji su se razlikovali u bitnim činjenicama vezanim za konkretne događaje, osobe i vrijeme dešavanja”, dodao je još sudija Kalender.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom sudu Brčko Distrikta.

Povezani članci

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English