Članak

Stričević osuđen na deset godina zatvora

1. Jula 2013.00:00
Kantonalni sud u Bihaću osudio je Slavka Stričevića na deset godina zatvora za zločin počinjen 1992. u Sanskom Mostu.

Stričević je proglašen krivim za učešće u ubistvu dva zarobljenika u junu 1992. godine. Sudsko vijeće je zaključilo da optuženi nije učestvovao u ubistvu zarobljenog Sadka Burnića.

“U odnosu na oštećene Emsuda Smajilović i Mustafu Cikota, optuženi je postupao sa direktnim umišljajem da ih liši života od momenta kada su ih poveli u pravcu takozvane Dervišove jame”, kazao je predsjednik Sudskog vijeća Reuf Kapić.

Vijeće je zaključilo da su oštećeni bili pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) i da su zarobljeni bez pružanja otpora.

U optužnici se navodi da je Stričević, kao pripadnik rezervnog sastava policije Republike Srpske (RS), ova ubistva počinio s Obradom Ožegovićem i Milutinom Babićem, tadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS).

Sadka Burnića je, kako je navedeno, iz pištolja ubio Obrad Ožegović, koji je nedostupan pravosudnim organima.

“Ono što je bitno u ovom slučaju jeste da imamo još dvojicu osumnjičenika koji se terete kao saizvršioci u ovom predmetu. Za Milutina Babića, Tužilaštvo posjeduje informacije da se nalazi u SAD-u i već smo pokrenuli konkretne akcije u vezi sa njegovim eventualnim hapšenjem i izručenjem, dok su za Obrada Ožegovića poduzete aktivnosti s kolegama iz Srbije radi njegovog privođenja pravdi”, rekao je kantonalni tužilac Jasmin Mesić.

Na prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Bihaću dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu FBiH.

Povezani članci

Dženita Džubur