Članak

Prisluškivanje oficira Vojske Republike Srpske

25. Juna 2013.00:00
Na suđenju Ratku Mladiću, bivši pripadnik jedinice za elektronski nadzor Armije BiH (ABiH) je opisao kako je tokom rata prisluškivao razgovore oficira Vojske Republike Srpske (VRS).

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok RM-279 objasnio je postupak presretanja i snimanja komunikacija VRS-a, uz obilje tehničkih detalja. On je pojasnio da su pripadnici jedinice za elektronski nadzor ABiH razgovore prisluškivali, zatim prepisivali u sveske, te zavodili.

RM-279 je pojasnio i način na koji su operatori ABiH identifikovali sagovornike koje su prisluškivali.

Haško tužilaštvo je u dokaznom postupku protiv bivšeg komandanta VRS-a Mladića u sudski spis već uvrstilo veliki broj presretnutih razgovora identifikovanih i neidentifikovanih pripadnika VRS-a.

Na početku ovog ročišta, Mladićeva Odbrana je okončala unakrsno ispitivanje svjedoka Tužilaštva Srećka Aćimovića, koji je ponovio da je, kao komandant jedne od brigada Zvorničke brigade VRS-a, u julu 1995. dva puta odbio naređenje da učestvuje u strijeljanju muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice.

Mladić je optužen za genocid počinjen nad 7.000 srebreničkih Bošnjaka, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperskim djelovanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u srijedu, 26. juna.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English