Članak

Susret sa Mladićem u Srebrenici

19. Juna 2013.00:00
Svjedočeći na suđenju Ratku Mladiću, bivši načelnik Obavještajne uprave Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Petar Salapura potvrdio je da su članovi Desetog diverzantskog odreda u julu 1995. godine učestvovali u strijeljanju Bošnjaka iz Srebrenice

This post is also available in: English

.

Iako je ranije tvrdio da je za učešće pripadnika Desetog diverzantskog odreda u masovnim ubistvima u okolini Zvornika saznao 1996. godine – kada je bio uhapšen Dražen Erdemović, koji je priznao da je strijeljao zarobljenike na vojnoj farmi Branjevo – Salapura je rekao da to nije tačno.

On je pojasnio da je informaciju o učešću pripadnika Desetog diverzantskog odreda u zločinu dobio “krajem decembra 1995. ili početkom januara 1996”. O tome ga je, kako je precizirao, obavijestio komandir Odreda Milorad Pelemiš.

Salapura je izjavio da je time bio “užasnut” i da “nije mogao da shvati” razmjere zločina s obzirom na broj ubijenih ljudi.

Svjedok je, međutim, izrazio uvjerenje da pripadnici Odreda “nisu dobrovoljno” učestvovali u ubistvima zarobljenika.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka počinjen u danima nakon što su srpske snage 11. jula 1995. zauzele tu zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija (UN). 

Optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje “plavih šljemova” UN-a za taoce.

Erdemović je 1998. priznao krivicu za ubistva Bošnjaka počinjena nakon pada Srebrenice i osuđen je na pet godina zatvora. 

Salapura je potvrdio i da je od ministra unutrašnjih poslova Dragana Kijca tražio da pripadnicima Desetog diverzantskog odreda VRS-a potom izda lažne lične karte.

Salapura je rekao i da se 13. jula 1995. sreo sa Mladićem u Srebrenici. Istog dana, u Novoj Kasabi je vidio bošnjačke zarobljenike, koje su čuvali vojni policajci Zorana Malinića, a u Potočarima je bio očevidac ukrcavanja srebreničkih Bošnjaka u autobuse kojim ih je VRS odvozila.

Prema optužnici protiv Mladića, srpske snage su iz Potočara – gdje su u okolini baze UNPROFOR-a utočište potražile desetine hiljada Bošnjaka – prebacile žene, djecu i starce na bošnjačku teritoriju, a muškarce prvo u Bratunac, a potom na više lokacija u okolini Zvornika, gdje su strijeljani.

Svjedočenje na suđenju Mladiću, Salapura će nastaviti u četvrtak, 20. juna.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English