Članak

Potvrđena oslobađajuća presuda Ivanu Stjepanoviću

19. Juna 2013.00:00
Apelacioni sud Brčko Distrikta potvrdio je prvostepenu presudu kojom je Ivan Stjepanović, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), oslobođen krivice za učešće u ratnom zločinu počinjenom na području Brčkog.

This post is also available in: English

Apelacioni sud je odbio kao neosnovanu žalbu Tužiteljstva Brčko Distrikta i potvrdio presudu kojom je Stjepanović prošle godine oslobođen krivice za učešće u više ubistava, pljačku i uništavanje imovine u naseljima Bijela, Cerik i Bukvik u okolini Brčkog.

Prilikom izricanja prvostepene oslobađajuće presude, predsjedavajući Sudskog vijeća Osnovnog suda Brčko Distrikta Nijazija Kalender je kazao da Optužba nije uspjela da tokom suđenja dokaže navode iz optužnice.

“Jedino što je tokom ovog suđenja dokazano jeste to da su se navedeni događaji koji se pominju u optužnici desili početkom rata na području Brčkog, te da je optuženi bio pripadnik HVO-a od 1992. do 1994.”, rekao je Kalender.

Optužnica protiv Stjepanovića je potvrđena u maju 2009., a suđenje pred Osnovnim sudom je započelo u septembru te godine.

Stjepanović se tokom trajanja suđenja branio sa slobode.

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English