Članak

Pogubljenje ratnih zarobljenika ostalo u tajnosti

18. Juna 2013.00:00
Svjedok Tužilaštva Dragomir Keserović izjavio je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu da 1995. nije imao nikakva saznanja o pogubljenjima muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice, iako je sredinom jula bio u Bratuncu i okolini kao bezbjednosni oficir Glavnog š

This post is also available in: English

taba Vojske Republike Srpske (VRS).

“U mom okruženju niko o tome nije pričao i ja o tome nisam znao do februara 1996. godine, kada je počelo suđenje Draženu Erdemoviću”, rekao je penzionisani general Keserović.

U VRS-u se, kako je kazao, “do kraja rata nije pričalo na okolnosti pogubljenja ratnih zarobljenika. “Zaista, to je nešto što ja ne mogu ni sam sebi objasniti – šta se dešavalo i kako je ostalo u tajnosti.”

Mladić, tadašnji komandant VRS-a, optužen je za genocid počinjen nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana u danima nakon što je VRS 11. jula 1995. zauzela tu zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija (UN). Po optužnici i ranijim presudama, zarobljenici su iz okoline Bratunca prebačeni na više lokacija na području Zvornika i organizovano streljani.

Keserović je posvjedočio da je najvjerovatnije 17. juna 1995., po naređenju generala Mladića, otišao u područje Bratunca kako bi prikupio informacija o tome kako se odvija operacija pretrage terena i potrage za pripadnicima 28. divizije Armije BiH (ABiH) koji su krenuli u proboj iz obruča oko Srebrenice šumom ka Tuzli.

Svjedok je izjavio da je kod sela Nova Kasaba sreo komandanta bataljona vojne policije pri Glavnom štabu (GŠ) VRS-a majora Zorana Malinića, koji ga je obavijestio da je na lokalnom fudbalskom igralištu 13. jula 1995. bilo “između 2.000 i 3.000 – čini mu se da je rekao 2.500 – muslimanskih vojnika i civila iz Srebrenice”.

Naređenje da zarobljenici budu zadržani na igralištu dao je načelnik Uprave za bezbjednost GŠ-a VRS-a, pukovnik Ljubiša Beara. Zbog genocida počinjenog u Srebrenici, Haški sud je Bearu 2010. nepravosnažno osudio na doživotni zatvor.

Po Keserovićevom iskazu, Malinić mu je prenio i da je organizovao popis zarobljenika, ali da je popisivanje prekinuto kada je istog dana naišao general Mladić i kazao da to nije potrebno jer će zarobljenici ići u razmjenu u Tuzlu. Komandant VRS-a to je rekao i zarobljenim Muslimanima.

Ubrzo poslije Mladićevog odlaska pojavili su se autobusi i kamioni kojima su zarobljenici potom prebačeni u Bratunac, posvjedočio je Keserović, pozivajući se na Malinićeve riječi. Potvrdio je i da je naređenje za prebacivanje srebreničkih Muslimana dao general Mladić.

Upitan od sudija kako to da se, kao bezbjednosni oficir, kasnije nije raspitao za sudbinu zarobljenika, Keserović je odgovorio da je čuo kako se za prihvat zarobljenih priprema logor u Batkoviću kod Bijeljine i da je bio uvjeren da su tamo i odvedeni.

Svjedočeći minule sedmice, Malinić je tvrdio da je na igralištu u Novoj Kasabi u trenutku Mladićevog dolaska bilo oko 1.200 zarobljenika.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, svjedok je rekao da je među zarobljenicima teško bilo razlikovati civile od pripadnika 28. divizije ABiH, zato što je većina boraca bila u civilnoj odjeći.

Generala Keserovića, koji je bio član komisije RS-a o Srebrenici, branilac Lukić je pitao i da li je istragom utvrđeno da je Mladić naredio pogubljenja zarobljenih Muslimana.

“Ne, nisam naišao na takav dokument, naređenje ili izvještaj”, odgovorio je svjedok, dodavši da takvu tvrdnju nikada nije ni čuo.

Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Unakrsno ispitivanje Keserovića, Mladićev advokat nastaviće 19. juna.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English