Članak

Odluka o produženju pritvora Nedžadu Hodžiću

17. Juna 2013.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora Nedžadu Hodžiću, koji je optužen za zločine na području Igmana. Odbrana se usprotivila ovim mjerama.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH optužilo je Nedžada Hodžića zajedno sa Dževadom Salčinom za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene 1993. godine.

“Pritvor tražimo zbog opasnosti od bjekstva“, kazao je tužilac Ibro Bulić i dodao kako optuženi ima dvojno državljanstvo i ličnu kartu Republike Srbije.

On je napomenuo da Hodžić ima boračko-invalidsku naknadu, koju “može primati bilo gdje u svijetu”, a u Sarajevu ima samo privremeno stambeno rješenje.

Prema optužnici, Hodžić i Salčin su, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), počinili zločine nad zarobljenicima srpske nacionalnosti iz logora “Silos” i “Krupa” (općina Hadžići), kao i žrtvama hrvatske nacionalnosti iz logora “Musala” u Konjicu. Iz logora su zarobljenici odvedeni na Igman.

Odbrana Hodžića usprotivila se produženju pritvora.

“Moj branjenik nema procesnu sposobnost. On je bio kao biljka. Vještaci uporno tvrde da on pokušava prikriti činjenice. I vi, sudija, kao častan čovjek vidite da on ne može maknuti”, rekao je advokat Midhat Kočo.

On je dodao kako se Hodžić 1997. godine odrekao srbijanskog državljanstva, ali da proceduru nije uspio završiti do kraja jer nije mogao otići u Srbiju. Kada je u pitanju privremeno stambeno rješenje, Odbrana tvrdi da će se to riješiti ukoliko optuženog puste iz pritvora.

Odgovarajući na pitanja sudije za prethodno saslušanje Ljubomira Kitića, Hodžić je negirao da su mu nadimci Džon Vejn, Džoni i Nećko, te je rekao kako “misli” da je oženjen i da ima dvoje djece.

Sud će odluku o pritvoru donijeti naknadno.

Hodžiću se u odvojenom predmetu sudi, sa još pet pripadnika ABiH, za zločine u selu Trusina kod Konjica. U toku je izvođenje dokaza Odbrane, a suđenje počelo u junu 2010.

Džana Brkanić


This post is also available in: English