Članak

Obraćanje Mladića zarobljenim Srebreničanima

12. Juna 2013.00:00
Svjedočeći na suđenju Ratku Mladiću, bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Zoran Malinić je rekao da je optuženi dva dana nakon zauzimanja Srebrenice u julu 1995. zarobljenim Bošnjacima obećao da će ići u razmjenu.

This post is also available in: English

Malinić, bivši komandant bataljona vojne policije pri Glavnom štabu VRS-a, izjavio je da se Mladić obratio 13. jula 1995. na fudbalskom igralištu u Novoj Kasabi, na kojem su vojni policajci pod njegovom komandom obezbjeđivali oko 1.200 zarobljenika.

Mladić, nekadašnji komandant VRS-a, optužen je za genocid nad oko 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice, u danima nakon što je ta vojska 11. jula 1995. zauzela zaštićenu zonu.

On je optužen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperskim napadima, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Malinić, čiji je lik tokom iskaza bio skriven, rekao je da su pripadnici njegove jedinice popisali veći dio zarobljenika prije nego što su oni 13. jula uveče odvedeni autobusima u Bratunac. Popisivanje je prekinuto samo tokom obraćanja Mladića zarobljenicima, naveo je svjedok.

Spisak zarobljenika, prema iskazu Malinića, međutim, nije upućen sa autobusima. Na pitanje tužioca zar to nije smatrao čudnim budući da je Mladić zarobljenima kazao da idu u razmjenu, Malinić je odgovorio odrično, dodavši da je očekivao da će Bošnjaci prije razmjene biti saslušavani.

Spisak zarobljenika, Malinić je, kako je rekao, poslao načelniku štaba zaštitnog puka Glavnog štaba VRS-a, potpukovniku Jovi Jaziću. Taj spisak, kazao je, trebalo bi da se nalazi u arhivi puka.

Malinić je posvjedočio i da je tokom cijelog dana 13. jula bio u kontaku sa Glavnim štabom VRS-a, te da je zatražio pojačanje zbog velikog broja zarobljenih.

Precizirao je da je razgovarao sa Mladićevim saradnicima Milanom Gverom i Radivojem Miletićem, koji su bili u Han-Pijesku, te da je načelnika za bezbjednost Glavnog štaba Ljubišu Bearu na terenu izvijestio o broju zarobljenika na igralištu u Novoj Kasabi.

Haški tribunal je Bearu nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida počinjenog u Srebrenici, a Miletića na zatvorsku kaznu od 19 godina zbog pomaganja i podržavanja zločina izvršenih u Srebrenici. Gvero je osuđen na pet godina zatvora, a veći dio kazne izdržao je prije nego što je nedavno preminuo u Beogradu.

Na igralištu u Novoj Kasabi, prema svjedočenju Malinića, pripadnik VRS-a je ubio jednog zarobljenika, ali u samoodbrani.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u četvrtak, 13. juna, kada će Odbrana unakrsno ispitivati Malinića.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English