Članak

Karadžić “nije kontrolisao vojsku”

11. Juna 2013.00:00
Iskazima svjedoka Odbrane Gordana Milinića i Dušana Kovačevića, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić nastojao je da se distancira od Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), te masovnog ubistva srebreničkih Bošnjaka u julu 1995. go

This post is also available in: English

dine.

Milinić, bivši Karadžićev savjetnik za bezbjednost, izjavio je da optuženi “nije kontrolisao VRS”, tvrdeći da su generali otvoreno govorili da “Karadžić nije njihov vrhovni komandant”.

“Civilna vlast nije kontrolisala vojne strukture. Glavni štab je samostalno komandovao kao otuđeno tijelo, a predsjednik im je trebao kao pokriće”, kazao je Milinić, podsjećajući da je Karadžić tri puta pokušao da smijeni komandanta VRS-a Ratka Mladića, ali da to nije mogao zato što je Glavni štab VRS-a “imao silu i oružje”.

Naglašavajući da je u julu 1995. imao uvid u mnoštvo bezbjednosnih izvještaja, Milinić je tvrdio da nije imao saznanja o ubistvima zarobljenika iz Srebrenice i kako “vjeruje da Karadžić, takođe, nije znao za to”.

Milinić je sugerisao i da nije autentičan Karadžićev potpis na Direktivi broj sedam iz marta 1995. kojom je VRS-u naložio da u Srebrenici stvori nepodnošljive uslove bez nade u dalji život i opstanak civilnog stanovništva.

Karadžić je, po riječima Milinića, od VRS-a u februaru 1994. i avgustu 1995. dobio informaciju da ta vojska nije ispalila granate koje su izazvale brojne žrtve na sarajevskoj pijaci Markale.

Karadžić je optužen za genocid nad 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima nakon što je, 11. jula 1995. VRS zauzela tu zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija (UN) u istočnoj Bosni. Njemu se na teret stavlja i terorisanje civila u Sarajevu snajperskim i artiljerijskim napadima, progon Bošnjaka i Hrvata, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Svjedok Dušan Kovačević, koji je 1993. bio ministar odbrane RS-a, također je izjavio da mu “nije poznato da je Karadžić ikada razgovarao s nekim o Srebrenici”.

“O tome nisam čuo nijednu-jedinu riječ od njega, bilo kakve podatke o žrtvama u Srebrenici”, rekao je Kovačević.

On je posvjedočio da je od Mladića krajem 1995. godine, čuo da je bilo “nekontrolisanog ubijanja manjeg broja zarobljenika” iz Srebrenice, koje je bilo osveta za Srbe ubijene prethodnih godina u okolini enklave. U tim razgovorima, Kovačević je čuo i da je “najveći broj Muslimana poginuo u proboju” iz obruča oko Srebrenice kroz šumu ka Tuzli. Iz drugih izvora, svjedok je, kako je kazao, saznao da su srpske strane strijeljale oko 400 srebreničkih Bošnjaka.

Svjedok Kovačević izjavio je i da do danas “nema drugih podataka”, ali da je Haški tribunal “svakako mjerodavan da kroz procese utvrdi podatke” i da su ti nalazi “mjerodavni” i za njega.

Kovačević je tvrdio i da je VRS “samostalno planirala i izvodila” operacije bez znanja vrhovnog komandanta Karadžića.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u srijedu, 12. juna.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English