Članak

Jednom ili više puta udaran u Batkoviću

11. Juna 2013.00:00
U nastavku suđenja optuženima za ratne zločine počinjene u logoru “Sabirni centar” u Batkoviću (opština Bijeljina), svjedok Nermin Suljić je kazao da ne zna ni jednog od optuženih, niti je čuo za njih.

This post is also available in: English

Suljić, bivši pripadnik Armije Republike BiH koji je svjedočio u korist Okružnog tužilaštva u Bijeljini, rekao je da je u januaru 1993. godine zarobljen na brčanskom ratištu, nakon čega je prebačen u batkovljanski logor, u kojem je proveo narednih šest mjeseci. 

Prema kazivanju svjedoka, u toku tih šest mjeseci jednom je pretučen, ali ne od ljudi koji su vodili logor, već od vojnog policajca, izvjesnog Lujića. 

“Dok sam bio u logoru, jednom sam udaran. Vojni policajac, koji se prezivao Lujić, izveo me je iz hangara i policijskom palicom me udarao po bubrezima i leđima. Pored tog slučaja, nisam imao drugih problema”, naveo je Suljić u svom svjedočenju. 

Kao materijalni dokaz, Okružno tužilaštvo u Bijeljini je uložilo zapisnik Suljićevog saslušanja pred tuzlanskim Kantonalnim tužilaštvom iz 2010. godine. 

U ovom iskazu Suljić je naveo da je tokom zarobljeništva u Batkoviću bio pretučen više puta, između ostalog i od optuženog Ljubiše Mišića. 

Međutim, svjedok je negirao ovaj iskaz, istaknuvši da to nikada nije izjavio. 

Odbrana optuženih se usprotivila ulaganju ovog dokaza, pojasnivši da je ispitivanje u Tuzli urađeno na nezakonit način jer nisu ispoštovani proceduralni propisi. O ovom dokazu Sudsko vijeće će naknadno donijeti odluku. 

Uz Mišića su optuženi i Đoka Pajić, Petar Dmitrović i Đorđe Krstić da su tokom 1992. i 1993. u logoru “Sabirni centar” tukli i fizički maltretirali zarobljenike, među kojima je bilo civila, ranjenika i ratnih zarobljenika. 

Nastavak suđenja zakazan je za 23. august.

Boris Sekulić


This post is also available in: English