Članak

Ubijanje muškaraca u Kravici

10. Juna 2013.00:00
Svjedočeći na suđenju Ratku Mladiću, bivši pripadnik specijalne policije Republike Srpske (RS) Milenko Pepić potvrdio je da mu je 13. jula 1995. starješina Rade Čuturić rekao da se u skladištu Zemljoradničke zadruge u selu Kravica ubijaju muslimanski zaro

This post is also available in: English

bljenici iz Srebrenice.

Pepić – koji je tada bio pripadnik Drugog odreda Brigade specijalne policije RS-a u Šekovićima – izjavio je da je tog dana od komandira Čuturića dobio zadatak da na raskrsnici u blizini Kravice zaustavi konvoj autobusa kojim je odvođeno stanovništvo Srebrenice dok zarobljeni muškarci ne budu prebačeni iz Sandića u skladište.

Svjedok je, kako je dodao, ubrzo po prolasku zarobljenika iz pravca skladišta u Kravici, čuo pucnjeve i detonacije.  

Prema njegovom iskazu, Čuturić se pojavio na raskrsnici i kazao mu da je jedan od zarobljenika ubio jednog policajca, otevši mu automatsku pušku. Čuturić je, kako je svjedok naveo, opekao šake kada je uhvatio cijev puške, pokušavajući da je otme zarobljeniku.

Pepić je posvjedočio da mu je Čuturić kazao da Muslimane ubijaju u skladištu u Kravici prije nego što je otišao u ambulantu u Bratunac.

Upitan da li mu je Čuturić rekao ko je odgovoran za ubistva, Pepić je odgovorio negativno.

“Nije rekao ništa, samo da će neko odgovarati za to što je učinio.”

Pucnjava je, po Pepićevim riječima, trajala sat vremena, do Čuturićevog povratka iz Bratunca, ali se jačina paljbe mijenjala.

Svjedok je naveo da mu je Čuturić zatim naredio da propusti autobuse sa izbjeglicama iz Potočara.

Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), optužnica tereti za genocid počinjen nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana u danima nakon što je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN-a.

Ubistvo oko 1.000 Muslimana u skladištu u Kravici bilo je, po optužnici i ranijim presudama, prvo u nizu masovnih pogubljenja muslimanskih muškaraca.

Svjedok Pepić je izjavio da je, pri prolasku kroz Kravicu, ispred skladišta vidio gomile sijena, koje je, kako je vjerovao, prekrivalo tijela pobijenih Muslimana, da ih žene i djeca iz autobusa ne bi vidjeli.

Mladiću, koji je optužen za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a, suđenje se nastavlja 11. juna.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English