Članak

Ko je vidio, a ko nije Mladićev gest

5. Juna 2013.00:00
Unakrsno ispitujući Momira Nikolića, Odbrana Ratka Mladića sugerisala je da je Nikolić lagao kada je posvjedočio da mu je dva dana poslije pada Srebrenice optuženi odsječnim gestom rukom nagovijestio da će zarobljeni Muslimani biti pobijeni.

This post is also available in: English

Mladićev branilac Nenad Petrušić predočio je svjedoku izjave vojnih policajaca Bratunačke brigade Mladena Blagojevića i Borivoja Jankovića, koji su pratili generala Mladića 13. jula 1995. godine, u kojima stoji da u Konjević Polju nisu vidjeli ni Nikolića ni muslimanske zarobljenike, te da Mladić nije ni izlazio iz džipa.

Nikolić je to odbacio kao apsolutno netačno, ponavljajući da je tačno ono što je ranije rekao.

Upitan koga je od vojnih policajaca vidio pri susretu s Mladićem, svjedok je odgovorio da se “nije fokusirao na obezbjeđenje” Mladića, već na raportiranje.

Branilac Petrušić podsjetio je Nikolića da u sporazumu o priznanju krivice 2003. nije spomenuo Mladićev gest, što je svjedok potvrdio.

Na primjedbu advokata da ni u intervjuima sa Tužilaštvom koji su uslijedili to nije pomenuo, Nikolić je odgovorio: “Ne znam, ako nije zabilježeno, nisam.”

Svjedok je rekao da ne zna kada je to prvi put spomenuo.

Tužilac Julian Nicholls ukazao je na Nikolićevu izjavu iz 2003. u kojoj je opisao Mladićev gest, nakon čega je predsjedavajući sudija Alphons Orie ukorio Mladićevog branioca zbog “pogrešnog predstavljanja svjedokove izjave”.

Petrušić je potvrdio da je pogriješio, ali da, kako je izjavio, nije imao nikakvu lošu namjeru.

Tužilac Nicholls je kazao da je vojni policajac Blagojević, na čiju se izjavu pozivala Odbrana, pred Sudom BiH osuđen na sedam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti.

Nikolić, koji je bio oficir za bezbjednost Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), pred Tribunalom je 2003. priznao krivicu za progon Muslimana iz Srebrenice i osuđen je na 20 godina zatvora.

Mladiću, bivšem komandantu VRS-a, sudi se za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana u danima pošto je 11. jula 1995. VRS zauzela Srebrenicu.

Poslije Nikolića, ranije započeto svjedočenje nastavila je istražiteljka Tužilaštva Erin Gallagher.

Mladiću, optuženom za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, suđenje se nastavlja 6. juna.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English