Članak

Stanišić i Simatović oslobođeni krivice

30. Maja 2013.00:00
Haški tribunal oslobodio je krivice Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, bivše pripadnike Državne bezbjednosti Srbije, za zločine počinjene na području BiH i Hrvatske u periodu od 1991. do 1995. godine.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) presudilo je da Stanišić i Simatović nisu učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem da se silom i trajno protjera većina Hrvata i Bošnjaka s velikog dijela Hrvatske i BiH.

Simatović i Stanišić su oslobođeni optužbi da su, zajedno s bivšim liderom Srbije Slobodanom Miloševićem, predsjednikom Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavom Šešeljem, nekadašnjim vođama Srba u Hrvatskoj i BiH Goranom Hadžićem i Radovanom Karadžićem, te vođom paravojnih formacija Željkom Ražnatovićem Arkanom, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Alphons Orie, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da, uprkos činjenici da su Stanišić i Simatović učestvovali u organiziranju, obuci i opremanju jedinice “Crvene beretke” i policijskih snaga u Srpskoj Autonomoj Oblasti Krajina koje su učestvovale u zločinima nad nesrpskim stanovništvom, to ne znači da su dijelili namjeru protjerivanja stanovništva. 

“Postoji razumna mogućnost da su se Stanišićeve i Simatovićeve akcije svodile na uspostavljanje i održavanje srpske kontrole nad velikim područjima Hrvatske i BiH. Na osnovu toga Vijeće zaključuje, uz suprotno mišljenje jednog člana Vijeća, da se ne može utvrditi da su optuženi dijelili namjeru navodnog udruženog zločinačkog poduhvata o protjerivanju nesrpskog stanovništva”, rekao je Orie. 

Haško tužilaštvo, prema Orieju, nije uspjelo dokazati niti da su Stanišić i Simatović bili veza između svih članova udruženog zločinačkog poduhvata.

“Optuženi su često kontaktirali sa svim članovima udruženog zločinačkog poduhvata, ali su se kontakti između Miloševića i Karadžića, naprimjer, dešavali i direktno. Stoga, Vijeće ne može zaključiti da su Stanišić i Simatović bili kanali veze za izvršenje udruženog zločinačkog poduhvata”, rekao je Orie.

On je dodao da Haško tužilaštvo nije dokazalo niti da su Stanišić i Simatović pomagali ili podržavali zločine.

“Vijeće je zaključilo da su Stanišić i Simatović organizirali obuke i finansiranje jedinica ‘Crvenih beretki’ koje su učestvovale u zločinima u Bosanskom Šamcu i Doboju, ali većina sudija smatra da ta pomoć nije bila konkretno usmjerena na činjenje zločina, već više ka uspostavljanju srpske kontrole”, pojasnio je Orie.  

U odnosu na tačke optužnice koje Stanišića i Simatovića terete za pomaganje uspostavljanja vojnih centara za obuku jedinica “Škorpiona” i Arkanovih “Tigrova”, Vijeće je zaključilo da su optuženi sa ovim jedinicama imali samo “labave veze”.

“Vijeće podsjeća da u odnosu na ove jedinice Tužilaštvo nije iznijelo dokaze o bilo kakvoj konkretnoj ulozi u činjenju zločina”, rekao je Orie.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću počelo je 2008., a u završnoj riječi u januaru ove godine Tužilaštvo je tražilo doživotnu kaznu zatvora za obojicu, dok je Odbrana tvrdila da nisu imali direktnu kontrolu nad paravojnim formacijama. 

Optuženima je ukinut pritvor, a na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Haškog tribunala.

Erna Mačkić


This post is also available in: English