Članak

Odbrana iznijela žalbu na presudu Sabitu Škampi

30. Maja 2013.00:00
Iznoseći žalbu na presudu kojom je Sabit Škampo osuđen na šest godina zatvora zbog zločina u Jablanici, Odbrana je od Vrhovnog suda FBiH zatražila da se optuženi oslobodi ili da se suđenje ponovni.

This post is also available in: English

Nijaz Đuliman, branilac optuženog Škampe, žalbu je uložio zbog povreda krivičnog postupka, nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i povreda Krivičnog zakona. 

Federalna tužiteljica Jasna Pećanac kazala je kako ostaje kod prijedloga Kantonalnog tužilaštva Mostar da se žalba branioca odbije kao neosnovana, a prvostepena presuda potvrdi.

Kantonalni sud u Mostaru je 5. novembra 2012. osudio Sabita Škampu, nekadašnjeg pripadnika 44. brigade Četvrtog korpusa Armije BiH (ABiH), na šest godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u selu Doljani (općina Jablanica).

Prvostepenom presudom Škampo je proglašen krivim da je 28. jula 1993. godine ispalio tromblonsku minu u kuću Ivana Žarića, koji je od zadobijenih povreda nakon tri dana preminuo.

Branilac Đuliman je rekao kako je tokom suđenja povrijeđeno pravo na odbranu, jer je odbijeno saslušanje jednog svjedoka.

“Ponuđeni svjedoci Odbrane bili su irelevantni za ovaj postupak, a nije ni dato obrazloženje zašto se ne prihvataju dokazi”, kazao je Đuliman.

On je rekao i kako je na području Doljana bio oružani sukob, te da je njegov branjenik bio na tom lokalitetu, ali “nakon što je akcija završena”.

“Moj branjenik tvrdi da je poslije došao na taj lokalitet. Sve i da je bio tamo, on ovo djelo nije mogao počiniti sa direktnim umišljajem”, kazao je Đuliman.

Sudu se obratio i optuženi rekavši kako on sa “slučajem nema ništa”, te da mu je sve “nametnuto”.

Odbrana je kazala i kako je našla podatak da je oštećeni bio vojnik, te da taj novi dokaz želi predložiti. Federalna tužiteljica Pećanac je rekla da se ovim dokazom “izlazi iz okvira žalbe”.

Vrhovni sud FBiH naknadno će donijeti odluku o žalbama.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English