Članak

Obavještajac negira tvrdnje Momira Nikolića

23. Maja 2013.00:00
Na suđenju Radovanu Karadžiću, bivši obavještajni oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Svetozar Kosorić izjavio je da u ljeto 1995. godine nije znao ništa o masovnim ubistvima muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice.

This post is also available in: English

Karadžić je svjedočenjem potpukovnika Kosorića pobijao iskaz drugog oficira VRS-a, Momira Nikolića, da je 12. jula 1995. godine, dan poslije zauzimanja Srebrenice, od kolega saznao da će svi zarobljeni Muslimani biti pobijeni.

Svjedočeći ranije protiv Karadžića, Nikolić je izjavio da mu je tog dana, ispred hotela “Fontana” u Bratuncu, pukovnik Vujadin Popović, tada glavni oficir za bezbjednost Drinskog korpusa VRS-a, najavio da će “sve balije” biti pobijene. 

Nikolić – koji je 2003. pred Tribunalom priznao krivicu za zločine u Srebrenici, poslije čega je osuđen na 20 godina zatvora – tvrdio je da je Kosorić bio prisutan i potvrdio Popovićeve riječi.

Popović je nepravosnažnom presudom osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici. 

U današnjem svjedočenju Kosorić je to odbacio kao “potpunu laž”, izjavivši da ništa tako nije rečeno i da nije imao informacije ni instrukcije da će muslimanski zarobljenici biti pobijeni.

Karadžića, tadašnjeg predsjednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta vojske, optužnica tereti za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana i progon hiljada žena, djece i staraca.

Tužilac Julian Nicholls je tokom unakrsnog ispitivanja tvrdio da je Kosorić, kao šef obavještajnog odjeljenja Drinskog korpusa, morao znati za masovna ubistva zarobljenika iz Srebrenice sredinom jula 1995. godine.

Kosorić je to negirao tvrdeći da je prve informacije o ubistvima čuo u oktobru 1995. od predstavnika međunarodne zajednice. 

Iako je s komandantom VRS-a Ratkom Mladićem bio u Potočarima, Kosorić je tvrdio da tokom tih “deset do 15 minuta” nije vidio kako srpske snage razdvajaju muslimanske muškarce od porodica. 

Negirao je i da je bio zadužen za transport stanovništva iz enklave, što je ranije izjavio jedan holanski oficir UNPROFOR-a.

Prihvatajući sugestiju tužioca da je ispitivanje zarobljenika bilo njegova dužnost, Kosorić je rekao da je poslije pada Srebrenice imao drugi zadatak – da prati neprijatelja u okolini Žepe.

Ponavljajući da nije znao za masovna strijeljanja zarobljenika u danima poslije pada Srebrenice, svjedok je kazao da su se te “neprovjerene priče” pričale “po kafanama”. 

Kako je rekao, vjerovao je da “takvo naređenje ne postoji” i da ga “niko ne može izvršiti”.

Kosorić je, međutim, naglasio da je “moguće” da je odluka o strijeljanju muslimanskih zarobljenika bila “donijeta iza zatvorenih vrata”. 

Na tvrdnju tužioca Nichollsa da je Popović najavio strijeljanja upravo kako je opisao Nikolić, svjedok je uzvratio: “Ne, to Popović nije rekao, ja ga nikad nisam čuo.”

Nakon što ga je zastupnik Optužbe podsjetio da je pukovnika Popovića sud u Haagu osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, Kosorić je rekao: “Ako je sud to dokazao, onda jeste, ja verujem ovom sudu.”

Svjedokovu svijest o zločinima i bliskost s Popovićem tužilac je dokazivao i filmom iz avgusta 1995. na kojem Popović, grleći Kosorića, poziva snimatelja da snimi “ratne zločince”. 

“Sad vidim da je Popović bio pijan”, prokomentarisao je svjedok, ne isključujući mogućnost da je pijan bio i on.

U odbranu Karadžića danas je svjedočio i bivši premijer RS-a Vladimir Lukić, čije će unakrsno ispitivanje tužioci nastaviti u utorak, 28. maja.

Karadžić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, teror nad civilima i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English