Članak

U Livnu uređuju prostoriju za zaštićene svjedoke

13. Maja 2013.00:00
Kantonalni sud u Livnu će tijekom svibnja i lipnja 2013. godine prestati s procesuiranjem krivičnih predmeta zbog uređenja prostorija za zaštićene svjedoke i dvorane za suđenje, gdje bi se trebali procesuirati i predmeti ratnih zločina.

This post is also available in: English

Nedim Begić, predsjednik Kantonalnog suda u Livnu, rekao je da se ukazala potreba za prostorijom za zaštićenog svjedoka, te su utvrdili da sudnica nije odgovarajuća za okolnosti koje se mogu kasnije pojaviti u procesuiranju ratnih zločina.

Kantonalni sud u Livnu je u renoviranje i adaptaciju krenuo nakon što su pojedini predmeti ratnog zločina sa Suda BiH proslijeđeni na daljnje procesuiranje kantonalnim, okružnim i pravosudnim institucijama u Brčkom.

Prije toga, predstavnici Europske unije su obišli kantonalne sudove, te raspisali tender pri IPA projektu. Begić je kazao da je šest kantonalnih sudova iz Federacije BiH prošlo u projekt renoviranja i adaptacije.

“Nas je obišla komisija koja će izvoditi radove. Izvođač radova je ‘Elekto metal’ d.o.o. Cazin, a izvođenje radova nadzirat će firma IGH iz Zagreba. Oni su izvršli obilazak terena, te su nam dostavili dokumentaciju što i kako bi trebalo raditi”, izjavio je Begić.

Nadležnost Kantonalnog suda u Livnu za procesuiranje ratnih zločina, prema riječima Begića, odnosi se na područje Livna, Tomislavgrada, Kupresa, Glamoča, Bosanskog Grahova i Drvara.

Po pitanju kadra i osposobljenosti, kazao je Begić, Kantonalni sud u Livnu ima sve preduvjete da radi na predmetima ratnih zločina, ukoliko ih bude.

Begić je podsjetio da je, kada je u pitanju tehnička osposobljenost, 2005. godine napravljena nova sudnica, koja ima mogućnost audio-vizualnog snimanja. Kantonalni sud u Livnu je dobio opremu i link u vrijednosti od oko 20.000 dolara, koji su tehničari testirali.

“Prema uputama IPTF-a smo također osposobili dvije prostorije za zadržavanje osumnjičenih”, dodao je Begić.

Kada se završi sa adaptacijom, istaknuo je Begić, zaštićeni svjedoci će na raspolaganju imati i pomoć psihologa.

Stjepana Ivanuš


This post is also available in: English