Članak

Ubistva sa traktora

8. Maja 2013.00:00
U nastavku suđenja Milinku Konjeviću pred Okružnim sudom u Banjaluci, svjedoci Odbrane su kazali da im nije poznato da je optuženi ubio Remziju Hajdarevića u Kozarskoj Dubici 1992. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Pero Adžić ispričao je da je u vrijeme ubistva Hajdarevića radio kao vojni policajac i da je na mjesto ubistva došao poslije pola sata.

“Tu sam obezbjeđivao mjesto ubistva, a kada sam stigao, leš još bio tamo. Čuo sam kako ljudi koji su tu bili pričaju da ga je ubila osoba pod nadimkom Kodžo, koji je pucao na njega sa traktora. Poslije nekog vremena čuo sam kako traktor prolazi u blizini kuće i neko je povikao da se Kodžo vraća, i oni su krenuli da se sakriju. I ja sam potrčao s njima jer sam se bojao da bi i mene mogao ubiti”, rekao je Adžić.

On je dodao da se kasnije pričalo da je sa Kodžom bio i izvjesni Prica, kojeg je poznavao jer su bili iz istog sela.

“Kada sam došao na mjesto ubistva, tamo nije bilo Konjevića niti ga je neko od prisutnih spominjao”, kazao je Adžić.

Konjević je optužen da je zajedno sa još jednom osobom 31. avgusta 1992. godine ubio Remziju Hajdarevića u blizini njegove kuće u Kozarskoj Dubici, tako što je u njega ispalio rafal od 11 hitaca koji su ga pogodili u leđa.

Bivši policajci Predrag Bartes i Željko Slijepčević su također svjedočili u korist Odbrane i kazali da se sjećaju da je policiji prijavljeno da neka osoba “maltretira hodžu i da ga ganja oko džamije”.

“Kada smo došli tamo, to je bio Željko Mastić, i mislim da je to bilo na dan kad je ubijen Hajdarević”, rekao je Bartes.

Slijepčević je kazao da je učestvovao u ispitivanju Mastića.

“Kasnije su doveli na ispitivanje Mastića, ja sam ga ispitivao, i on je priznao da je to uradio. On je od te osobe oteo žuti ‘mercedes’ i ja sam mu rekao da ga mora vratiti, ali je on tvrdio da je to zbog nekih njihovih neraščišćenih odnosa, ali je obećao da će ga vratiti”, kazao je Slijepčević.

Borislav Glamoč je rekao da je za vrijeme rata radio kao konobar u kafiću u Tutnjevcima preko puta kojeg se nalazila prodavnica.

“Sjećam se da su jednog dana dvojica vojnika, Kodžo i Prica, zbog nekih cigareta napali i pretukli komšiju Mirsu, i tada tu nije bio Konjević”, ispričao je Glamoč.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. maj.

Povezani članci

Goran Obradović


This post is also available in: English