Članak

Počelo suđenje za zločin u Busovači

26. Aprila 2013.00:00
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH započelo je suđenje Zoranu Mariniću i Zoranu Miliću, bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su optuženi za zločine u Busovači.

This post is also available in: English

U uvodnoj riječi, tužilac Mirko Lečić najavio je da će Državno tužilaštvo dokazati da su Marinić i Milić učestvovali u ubistvima i zlostavljanju bošnjačkih civila na području općine Busovača u aprilu 1993. godine.

Dokazati ćemo da su se na današnji dan prije 20 godina optuženi Marinić i Milić ponašali nečovječno prema civilima, što je za posljedicu imalo smrt četiri osobe, rekao je Lečić.

Odbrane dvojice optuženih nisu izlagali uvodnu riječ.

Marinić i Milić su optuženi da su 26. aprila 1993. godine došli do kuće svjedoka B1, koji je iz straha pobjegao, nakon čega su njegovoj supruzi stavljali nož pod grlo i prijetili joj da će je ubiti.

Potom su zapalili kuću svjedoka B1, a svjedokinji B4 su rekli da će morati ostati u kući sa djecom i izgoriti, što je kod nje izazvalo veliki strah i patnju, navodi se u optužnici.

Istog dana, kako stoji u optužnici, Marinić i Milić su u jednoj kući u Busovači ubili Sabriju, Ahmeda i Adila Topalovića, kao i Muvedetu Smolo, te ranili još jednu osobu, nakon čega su zapalili kuću.

Optuženi Marinić se brani sa slobode, dok je Milić uhapšen krajem februara ove godine i od tada se nalazi u pritvoru. Tužilaštvo BiH je podiglo odvojene optužnice protiv njih, ali je odlukom Suda BiH ovaj predmet spojen.

Odbrane optuženih su zatražile da im se što prije dostave potpuni iskazi svih zaštićenih svjedoka, kako bi mogli pripremiti koncept odbrane.

Branilac optuženog Milića, Slavko Aščerić, rekao je da bi volio što prije dobiti sve iskaze – čak i bez imena i prezimena svjedoka – obzirom da postoji mogućnost da njegov branjenik sklopi sporazum o priznanju krivice.

Suđenje će se nastaviti 9. maja, kada će Tužilaštvo BiH pozvati prvog svjedoka.

Povezani članci

Denis Džidić


This post is also available in: English